Slaget om bomässan har börjat

Tillräckligt med pengar för en mässa eller otillräckligt ansvar hos enskilda personer? Nu höjs tonläget om Linköpingsbo 2016 ordentligt.

Foto: Okidoki Arkitekter

Linköping2013-10-04 08:30

Räcker pengar till en bomässa värd namnet och är mindre än tre år nog tid för att genomföra den?

I en debattartikel i torsdagens Corren går socialdemokraterna Lena Micko och Kristina Edlund till hårt angrepp på ordförande i mässbolaget – och tillika ordförande i samhällsbyggnadsnämnden – Muharrem Demirok (C).

Det är bristande politisk styrning för Linköpingsbo 2016 som ligger bakom den uppkomna situationen där de ekonomiska frågetecknen hopas sig, hävdar de.

Inget ansvar

Demirok å sin sida menar att Kristina Edlund, inte tar sitt ansvar. Hon har funnits med i alla beslut, sett alla siffror och fått all information. Både som vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och – före avhoppet – som vice ordförande i expobolaget.

– Trots att hon redan i våras ansåg att mässan ska hållas först 2019 skriver hon nu i augusti under ett mässavtal med elva byggherrar. I det framgår det klart att mässan ska hållas 2016. Vet hon inte vad hon skriver under?

Underskriften av avtalet förklarar Edlund med att hon har ett personligt ansvar som vice ordförande i bolaget och agerar utifrån ett från början givet uppdrag. Ett uppdrag som utformats av majoriteten i kommunen.

Framfört kritik

– Det uppdraget har varit att arrangera en mässa 2016, säger hon.

Enligt Edlund har hon framfört kritik, genom protokollsanteckningar, mot mässplanerna sedan januari i år. Mot tidsperspektivet, mot kvaliteten och nu senast också mot ekonomin.

– Jag har inte fått något gehör. Inte från övriga styrelsen heller. Men mina invändningar har utgått från att jag vill att kvaliteten ska vara så hög som möjligt på mässan.

Räcker eller räcker inte pengarna?

Redan tidigare har Corren beskrivit att det råder oenighet om huruvida det behövs, eller inte behövs, ett tillskott på 40 miljoner till mässbolagets budget på 36 miljoner. Bolagets vd, Tommy Hultin vidhåller att pengarna räcker till en mässa. Men att det handlar om vilken kvalitet man vill ha.

Vad räcker det till konkret?

– Det kan jag inte säga i dagsläget. Jag håller på att analysera det nu.

Men det är inte bara de eventuella 40 miljonerna extra, som rört upp känslor hos (S). Nu handlar det också om kostnader för hela det detaljplanerade området.Det är ofinansierade investeringar, underskott och en stor driftsbudget som oroar Lena Micko och Kristina Edlund skriver de i debattartikeln.

De siffrorna säger sig Muharrem Demirok (C), vara grundligt trött på att se bollas runt i debatten.

Områden kostar

– Det här är inga konstiga kostnader. En ny stadsdel, var du än lägger den i Linköping, kostar mellan 150 och 250 miljoner att anlägga, säger han.

Han tar Ullstämma och Övre Vasastan som exempel på områden där kommunen började att investera i gator och rondeller och först efter de sålde tomter.

Skillnaden, enligt Lena Micko, är att man normalt låter stadsdelar växa fram under lång tid. Men i det här fallet, menar hon, är risken för felaktiga beslut stor eftersom allt måste hastas fram för att vara klart till mässan. Det är i ljuset av detta som finansieringen blir osäker.

Men att skjuta upp planerna på bomässan är inget alternativ, enligt Muharrem Demirok.

– Då hoppar byggherrarna av och det blir ingen bomässa överhuvudtaget. Marken blir väl villatomter som kan säljas direkt. Hela idén med den socialt hållbara stadsdelen, som vi varit överens om, faller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om