För ett par decennier fanns det nästan inga uteserveringar alls i Linköping. Nu ser man dem överallt, redan i mitten av mars.
I helgen är det inte läge för en utelunch om man får tro SMHI:s prognoser, men på torsdagen var uteplatserna fullsatta på restaurangerna runt Stora torget.
Ute på torget gick Johannes Soner och dirigerade bygget av Stora hotellets uteservering.
– Det tar några veckor att bygga upp, det är mer jobb än vad folk tror. Vi ska ut med grus och stenplattor, det ska dras el och vatten och avlopp. Och ölslangar från kylrummet i hotellets källare, säger Soner.
I år blir det mer jobb än vanligt, för Stora hotellet ska ha ett komplett restaurangkök ute på torget.
– Vi provade det med framgång på Johannes Köks uteservering i fjol. Det finns många fördelar, både logistiskt och kvalitetsmässigt. Den varma maten får närmare till kunden, säger Johannes Soner.
En varm sommardag är efterfrågan på utestolar nästan obegränsat i Linköping, enligt Soner.
– Linköping har blivit en sommarstad. Till och med hotellen går bra på somrarna nuförtiden. Egentligen finns det inget stort som drar i Linköping, men det har blivit en levande stad och det lockar folk.
Johannes Soners telefon ringer oavbrutet medan vi pratar. Det är mycket på gång. I april drar han i gång en bartenderskola för att säkra tillgången på utbildad personal till sina restauranger. Och inne på 1854 planerar han att öppna ännu en ny restaurang.
Så hoppar han in i bilen. En hantverkare saknar en såg och restaurangägare Soner drar iväg för att köpa en.