Släpp kvastarna loss – det är vår!

Här kommer ett säkert vårtecken, mitt bland snöflingorna: Sopmaskinerna rullar på Linköpings gator.

I innerstaden har gatsopningen börjat, men annars är det måndag i nästa vecka som gäller.

I innerstaden har gatsopningen börjat, men annars är det måndag i nästa vecka som gäller.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-03-20 10:30

De senaste åren har gatsopningen börjat tidigare än förr. Kommunen är angelägen om att få bort gruset så snabbt som möjligt, dels för att minska skaderisken för cyklister och fotgängare, dels för att hålla nere partikelhalten i luften.

I dag, på självaste vårdagjämningen, rullade därför entreprenören Thormans ut sina sopmaskiner. Att snön föll ganska tätt på morgonen gjorde inget.

– Det är bara bra. Det fuktar gruset så att det inte dammar, säger projektledare Markus Johansson.

Är du fastighetsägare gäller det att ta fram kvasten nu och sopa ut gruset från garageuppfarter och trottoarer. Thormans har till 15 maj på sig att sopa upp allt grus.

– Men vi räknar med att vara färdiga till Valborg, säger Markus.

Sopmaskinerna är ett välkommet vårtecken. På sociala medier flödar andra – blåsippor, tussilagor och flyttfåglar. Räddningstjänsten rapporterar om gräsbränder. Och även SMHI håller med om att det är vår.

– Meteorologiskt kom våren till Östergötland redan i februari, berättar Lovisa Andersson på SMHI.

Gränsen mellan vinter och vår ligger just nu i höjd med Stockholm. Allra längst upp i Sverige brukar inte våren komma förrän några dagar in i maj.

Hur blir det med vårvädret då?

– Ja, i dag är det ju inte så vårlikt. Vi har ett snöfall som passerar Östergötland, och de närmaste dygnen kan det bli minusgrader på nätterna. Men om vår långtidsprognos stämmer kommer det in mildare luft i slutet av veckan, berättar Lovisa Andersson.

Sand eller grus?

Sandupptagning kallas det traditionellt för när sopmaskinerna sätter i gång. Men i själva verket är det inte sand utan grus, närmare bestämt stenkross som går under benämningen fraktion 4–8. Det innebär att kornen är mellan 4 och 8 millimeter i diameter.

Att man använder större korn än förr beror bland annat på att man vill minska halten av farliga partiklar i luften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om