– När vi i Linköpings kommun köper in mat ska vi välja livsmedel som är producerad enligt de lagar och regler som gäller i Sverige, säger Christian Gustavsson (M).
De svenska lantbrukarna har protesterat i åratal mot att "olagliga" livsmedel serveras i skolmatsalar och på äldreboenden. Det är alltså mat som är olaglig att producera i Sverige för att den inte uppfyller svenska lagkrav – och därmed blir billigare.
Christian Gustavsson är självkritisk:
– Moderaterna har varit en del av det här problemet, säger han, nu gör vi en stor omprövning av vår egen politik. Det finns flera skäl till det.
Ett är att lantbrukarna i Linköping och Östergötland producerar mat i världsklass, samtidigt som de konkurrerar med utländska producenter som följer helt andra lagar.
– Vi ställer krav på lantbruket av goda skäl, säger Fredrik Lundén (M). Det är bra för miljön och det är bra för djuren. Tyvärr leder det till att svensk mat konkurreras ut av billig, utländsk.
I offentlig sektor serveras tre miljoner portioner mat varje dag i landet. I Linköping blir det 35 000-40 000 portioner varje dag.
– Det vi gör påverkar alltså marknaden, säger Fredrik Lundén. Det har betydelse.
Ett annat skäl till att börja handla svenskt är att landet har en låg självförsörjningsgrad. Utan livsmedelsimport skulle maten i affärerna vara slut på två-tre dagar.
– De stora lagren och terminalerna är tomma på mindre än en vecka, säger Per Wendler, ordförande i LRF Linköping, och stryper man dessutom bränslet till transporterna havererar livsmedelsförsörjningen fullständigt.
Det behövs inte någon rysk invasion för att det ska bli katastrof, påpekar Christian Gustavsson.
– Det räcker med ett riktigt elavbrott. Vi får inget vatten, vi kan inte lagra maten, vi kan inte tillaga den.
Den växande antibiotikaresistensen i Europa, som beror på att friska djur ges antibiotika i förebyggande syfte, är ytterligare ett skäl att satsa på svensk mat.
– Den finska regeringen har nyligen beslutat att bara upphandla mat som produceras enligt de krav som ställs på den finska livsmedelsproduktionen, förklarar Fredrik Lundén. Vi vill följa det exemplet och föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar om en ny strategi.
Det betyder inte att maten MÅSTE produceras i Östergötland eller ens i Sverige.
– Nej, vill en dansk bonde producera enligt svensk lagstiftning så är han välkommen, säger Fredrik Lundén, till nytta för miljön och djuren.