Sluta slösa, börja sylta!

Säg att varje trädgård har minst två äppleträd. Vi gör några äpplepajer av frukten, resten hamnar på komposten. Slöseri, eller hur?

Foto:

Linköping2008-11-20 23:22

Det tycker i alla fall Frida Birgersson, hortonom från Dalarna, som träffade Anders med lantbruk i Östergötland.

- Det finns lika mycket äpplen från privata trädgårdar som i den kommersiella odlingen.

Hur hantera all frukt och alla bär, vi har ju dem i princip gratis? Det var en av Fridas första funderingar innan hon kom igång med egna företaget Hus-Modern (med betoning på Modern) i Linköping. Där driver hon kurser i syltning, saftning, knäckebrödsbak och marmeladkokning. Kanske kan det också bli en surdegskurs så småningom. Redan nu säljer hon i alla fall surdegar.

Det gör hon i sin affär där det också finns specialredskap, sådant som hon själv har haft svårt att hitta, till exempel: Saftmajor, jäskorgar, ugnsstenar i granit för pizza och brödbak. Här finns också behållare med olika spannmålssorter som dinkel, emmer, hirs och bovete.Frida också kan mala säden grovt eller fint, men det är fortfarande fullkornsmjöl med fibrer.

- Helkärnor som hirs och bovete kan man koka gröt på. Vill man använda hela kärnor av spannmål i bröd är det bra att blötlägga eller koka dem först. Att blanda in lite siktat mjöl i baket gör att brödet inte blir så kompakt.

Frida handlar närodlat så ofta det går. Durum kommer dock ända från Ven, det enda stället i Sverige som odlar denna vetesort.

Många är rädda för att baka bröd utan recept, säger Frida, och ger några snabba tips:

1) Det behövs vätska. Vatten, mjölk, tomatjuice. Allt som flyter och är gott.

2) Brödet måste jäsa. Det gör det genom jäst, surdeg eller bikarbonat. Ta inte allt för mycket jäst, ta hellre till längre jästider.

3) Någon typ av mjöl.

Överkurs: Lägg i degen lite lingonsylt, solroskärnor, frön...

- Chansa! Det kan bara bli rätt eller fel. Men tänk på att alltför grova bröd kan vara svåra att få riktigt bra.

Frida slår också gärna ett slag för hemkokt saft. Hon tycker att vi blivit sockerhispiga i det här landet.

- Det är bättre än allt vi ersätter sockret med. Socker har ju en konserverande effekt. Kokar man själv, vet man ju vad som finns i saften. Det är inga konstigheter.

- Om man inte vill använda konserveringsmedel eller minska sockermängden så kan man frysa saften.

Recept från Frida:

Varför bara vänta på att de svarta vinbären ska bli mogna när det går att göra saft av buskens blad?

Svartvinbärsbladsdricka

2 l svartvinbärsblad

2 l vatten

2 kg socker

3 citroner

50 g citronsyra

Skölj bladen och lägg dem i en rostfri hink. Koka en lag av socker och vatten. Häll den het över bladen. Skala citronerna med en potatisskalare. Tillsätt skal och saft av citronerna. Tillsätt citronsyran. Rör om allt och låt stå kallt i 5 dagar. Sila saften och häll upp på fina flaskor.

Örtsalt

Grovt havssalt

Till ca 2 dl salt är det lagom med ca 0.5 dl packade färska örter.

Ta till exempel:

Persilja

Timjan - gärna citrontimjan

Salvia

Gräslök

Kan varieras efter tycke och smak. Hacka örterna och mortla med salt i omgångar. Allt salt måste inte mortlas utan det går att blanda runt del hela med en sked. Fyll i fina burkar - ge bort i present eller strö på all härlig sommarmat!

Dinkelbröd

350 g hel dinkel

5 dl vatten

Blanda kärnorna med vatten och låt stå över natten.

8 dl vatten

30 g jäst

1 msk salt

1 msk hel fänkål

400 g fullkorns dinkel

650 g vetemjöl

Häll av vattnet från dinkelkärnorna. Blanda med det nya vattnet och jästen. Stöt fänkålen i en mortel, blanda ner kryddan och mjölet i degen. Det blir en lös deg som går bra att blanda med trägaffel. Låt jäsa ca 60 minuter, ta ett tag med trägaffeln efter halva tiden så att degen sjunker samman.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två stycken 2 liters formar. Fördela degen i formarna, de fyllas till två tredjedelar. Jäs ca 30 minuter eller tills degen nått överkanten på formen. Grädda bröden i ca 50 minuter, de sista 5 utan formarna. Spraya gärna bröden med vatten då de tas ur ugnen.

Kumminknäcke

Ca 35 kakor

50 g jäst

7 dl vatten

2 dl vetekross

2 dl rågkross

1,5 msk linfrö

1 dl fullkornsmjöl (vete el råg)

1,5 msk salt

2 msk kummin

2 dl rågsikt

Ca 10 dl vetemjöl

Mer mjöl till utbakningen

Lös jästen i vattnet. Mortla kumminen lätt och blanda ner det samt kross, linfrö, salt, rågsikt och vetemjöl tills degen släpper från kanten på bunken.

Jäs i 30 min.

Värm upp ugnen till 275-300 grader, gärna med ugnssten i ugnen.

Dela degen i ca 35 ämnen (bitar) knåda dessa runda och kavla sedan ut så tunt det går, avsluta med några tag med kruskavel. Grädda direkt på stenen eller på värmd plåt ca 5 min. Låt svalna på galler och förvara torrt.

Dinkelchoklad

1 dl dinkelkärnor

ca 35 g choklad

ev smaksättning, t ex chili eller apelsinskal

Lägg dinkelkärnorna i en torr stekpanna, rosta dem. De kommer att hoppa runt i pannan. Skaka pannan så de blir jämnt rostade. När de fått en lätt ljusbrun färg är de färdiga. Smält chokladen och rör ner den rostade dinkeln och eventuell smaksättning. Klicka ut i småformar eller på ett bakplåtspapper. Låt svalna och bryt eventuellt i mindre bitar.

Rabarberkola

250 g rabarber

ca 1 msk vatten

3 dl socker

1 dl grädde

50 g smör

Skär rabarbern i mindre bitar och koka den med vatten, på låg värme under lock tills den blir mjuk.

Passera massan genom en sil. Koka rabarbermassan, socker, grädde och smör tills kolan är 125 grader. Mät med sockertermometer eller gör ett kulprov genom att hälla lite kola i kallt vatten, det ska gå att forma en kula. Passa noga i slutet så att det inte bränns vid.

Häll upp i smord form eller på bakplåtspapper och låt stelna över natten. Skär i bitar. Kan ev doppas i choklad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!