Meir slutar efter 42 år – restaurangen är till salu

Efter över 40 år som krögare i Linköping planerar Meir Vaknin att dra sig tillbaka. Restaurang Mozzarella är till salu. "Jag har haft väldigt roligt, men någon gång måste man sluta", säger han.

Ett känt ansikte i Linköping. Meir Vaknin har drivit restauranger i staden sedan 1981.

Ett känt ansikte i Linköping. Meir Vaknin har drivit restauranger i staden sedan 1981.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-06-04 17:00

Meir Vaknin var 22 år när han lämnade barndomsstaden Tiberias vid Galileiska sjön i Israel. Han hade blivit kär i dottern till en svensk FN-tjänsteman och när hon skulle studera i Linköping hälsade han på. Och blev kvar.

Snart inleddes en lång restaurangkarriär som gjort Meir till ett känt ansikte bland Linköpings kafé- och krogbesökare.

– 1981 startade jag Venezia i Ekholmen. Sedan öppnade jag Donna Grazia i Berga. Jag drev Siesta Café vid Stora torget och senare Bugatti på Storgatan, berättar Meir. 

Sedan 20 år tillbaka hittar vi Meir Vaknin längst ner på Nygatan, i kvarterskrogen Mozzarella. Men kanske inte så länge till, för restaurangen är till salu.

– Jag har passerat pensionsåldern och någon gång måste man ju sluta. Men det är ingen som helst brådska att sälja. Jag väntar tills rätt köpare dyker upp, någon som är seriös och har ambitioner, säger han.

Ambitioner är något som Meir själv alltid haft, liksom lusten att hitta på något nytt och annorlunda. På Siesta var han tidig med cappuccino och andra moderna kaffevarianter. På Mozzarella var han bland de första med nymodigheter som pesto på pastan och fullkornspizzor med mozzarella.

Framför allt har pastarätterna med svamp av olika slag blivit populära – kantareller, karljohan och tryffel. 2007 blev Meir rikskänd via radio, tv och tidningar när han köpte en enkilos vit tryffel av en svampplockerska i Bestorp.

– Tryffel är en delikatess. Men jag tycker att karljohan är ännu godare, det är skogens konung. Italienarna är galna i karljohanssvamp, säger Meir.

undefined
På Mozzarella har Meir Vaknin satsat italienskt, med pizza, pasta och italienska viner.

Meir Vaknin gillar att prata och skoja med sina gäster.

– Kontakten med gästerna är viktig när man driver restaurang. Man måste vara ganska allmänbildad och kunna prata med alla sorters människor. Vi har många stammisar, inte bara från Linköping utan faktiskt från många delar av världen. En del kändisar också, Björn Borg brukar till exempel äta här ibland. Och Louise Hoffsten.

Vad ska du göra om du går i pension?

– Sådant jag inte hunnit med som restaurangägare, det har varit jobb tolv timmar om dagen sju dagar i veckan. Läsa – jag läser mycket media, men nu kan jag börja läsa romaner igen. Besöka mina barn som bor i Stockholm. Och jag vill gärna jobba en del som volontär någonstans och göra nytta för andra människor.

undefined
Meir Vaknin har lagt ut restaurang Mozzarella på Blocket. "Men det är ingen brådska att sälja, jag inväntar rätt köpare", säger han.
Karta: Mozzarella Nygatan 11
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!