Smakar det så kostar det

Pizzeriorna i Linköping tar rejält betalt för en av de enklaste pizzorna. Så mycket att Pizzastaden Linköping hamnar – nästan – i topp när det gäller dyraste pizzan.

Tomatsås, skinka och ost. Mera komplicerad än så är inte Vesuvio.

Tomatsås, skinka och ost. Mera komplicerad än så är inte Vesuvio.

Foto: Åsa Larsson/mostphotos

Linköping2018-01-31 11:30

Pizza – denna svenska nationalrätt som nästan alltid – dessutom – är rätt. Den kan serveras till vardags som till fest. Festligheten signaleras av att det då ligger lite ruccola på. Det är fint och kostar med säkerhet några kronor extra. Pizza är också, enligt många, den allra bästa maten efter alla typer av festiviteter. Salt, fett, kolhydrater, en soffa och en film. Få saker kan lindra en baksmälla och en gnagande dagerefterångest som det.

Tråkigt nog då, för oss som bor i Linköping, så kostar det. Enligt mattjänsten Onlinepizza är nämligen pizzorna i Linköping näst dyrast i landet. Beräkningen har gjorts utifrån en av de enklaste pizzorna – en Vesuvio, serverad utan vare sig, kebabsås, ananas eller ruccola.

Priset för denna anrättning är enligt uträkningen nästan 84 kronor (83, 91). Den billigaste Vesuvion – som finns på listan – hittar du i Eskilstuna. Där behöver du "bara" punga ut med 67 kronor eller 65,67 kronor för att vara exakt. Huruvida det ingår vitkålssallad i priset framgår inte.

Jönköping däremot prissätter sin Vesuvio som de flesta andra svenska pizzor. Enligt rikssnittet. Åtminstone är det vad Onlinepizza har kommit fram till. I denna vår större södra grannstad får du skramla fram 73 kronor och 75 öre för en Vesuvio.

Dyrast då? Jo Stockholm toppar föga förvånande dyrastepizzalistan. Här kostar en Vesuvio nästan 85 kronor (84,67 kr).

Varför dess stora skillnader i priser?

Varierar verkligen priset för ingredienserna till en Vesuvio så vådligt över landet?

Nja, enligt, Daniel Strömberg, vd Onlinepizza, handlar det om andra saker som avgör prisnivån. Att Linköping ligger så högt i pizzapris handlar om sådant som höga hyror, det kan också bero på att pizzabagarna har högre löner än pizzabagare i andra städer. Tillgång och efterfrågan spelar också roll, enligt Strömberg.

Ett tredje alternativ, bortom löner och hyror kan ju vara att vinsten är högre i pizzaföretag här än på andra ställen. Men om detta säger inte onlinepizzas pressmeddelande något.

De tio dyraste pizzastäderna

1 Stockholm 84,67 kr +14,7% från rikssnittet

2 Linköping 83,91 kr s+13,7% från rikssnittet

3Växjö 82,67 kr +12% från rikssnittet

4 Örebro 82,28 kr +11,5% från rikssnittet

5 Norrköping 79,68 kr +8% från rikssnittet

6 Umeå 78,94 kr +7% från rikssnittet

7 Göteborg 78,30 kr +6,1% från rikssnittet

8 Uppsala 77,52 kr +5% från rikssnittet

9 Jönköping 73,75 kr uungefär i linje med rikssnittet

10 Karlstad 73 kr -1% från rikssnittet

Källa: Onlinepizza

Så här gör du din egen Vesuvio

Pizzadeg

25 g jäst

2 dl kallt vatten

2 msk olivolja

½ tsk salt

2 dl durumvetemjöl

4–5 dl vetemjöl

Vesuviofyllning

1–2 dl tomatsås

200 g kokt skinka, skivad

2–3 dl riven ost

torkad oregano

ev. 1–2 färska tomater, skivade

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.

Låt jäsa minst i en timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut degen till två fyrkanter stora som ungsplåtar.

Lägg degen på ugnsplåtar som är smorda eller med bakplåtspapper.

Bred ut tomatsås på botten.

Strö ut skinkan.

Lägg på eventuella tomater.

Strö över ost och oregano.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Källa: Receptcentralen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om