I slutet av oktober blev det känt att ett knappt tiotal patienter på lungsektionen inom cancer- och lungsjukvårdsenheten vid US hade drabbats av den multiresistenta bakterien VRE (vancomycinresistenta enterokocker).
– Det är ett allvarligt utbrott. Vi hoppas att de åtgärder som nu vidtas kommer att begränsa spridningen, sade Jens Raffelsberger, biträdande smittskyddsläkare.
VRE är en tarmbakterie som är svårbehandlad eftersom den är resistent mot antibiotika. Bakterien drabbar ofta äldre och sköra personer som har sår eller som har nedsatt immunförsvar. Bakterien kan få fäste på ytor och är svår att städa bort.
– Tänk dig kardborrar som sätter sig fast överallt. Så beter sig den här bakterien, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind, som på måndagen uppgav att tolv fall av VRE nu har konstaterats på US.
– Vi gör en smittspårning varje gång vi hittar ett nytt fall. Det är många verksamheter som samverkar. Inte minst är det viktigt med en noggrann och korrekt utförd städning. Det gäller att rent fysiskt skrubba rent. Det svåraste är textilier. En hård kompakt yta kan man gnugga ren.
Kan det här dra ut på tiden?
– Ja, det kan det. Men det finns en ljusning i att vi inte har hittat några nya fall under de senaste dagarna. Men det kommer att ta tid innan vi kan förklara att utbrottet är över. Där måste vi vara väldigt säkra.
VRE sprids lätt i sjukhusmiljö då de är, eller kan bli, resistenta mot alla kända antibiotika.