När Stefan Karlsson öppnar bakdörren på bilen ligger hon – vi kan väl kalla henne Hälga – där och blickar ut över Cloettaboden och Gamla Linköping. För några månader sedan var hon ett stycke rejäl gran. Nu – med hjälp av Stefan Karlsson och hans motorsåg – är granstammen förvandlad till en liggande älg som ska vinterförvaras i en bod i Gamla Linköping.
Älgkvigan ska ingå i den djursamling av grisar, får, kor och fåglar som redan finns i Vallaskogen. Framåt våren ska hon få komma ut i det fria och då placeras vid Skogsstigen, en bit från den lilla vildsvinsfamiljen som redan står där. Här ska det också finnas lite information att läsa om denna Skogens konung – eller drottning – i det här fallet.
Idén att skaffa en älg till den övriga djursamlingen i Vallaskogen kom i höstas under Skogens dag, berättar Johan Högquist, byggnadsantikvarie i Gamla Linköping. Att ta emot älgen är det bland det sista han gör i sitt jobb – pensioneringen hägrar. Därför tar han det lite försiktigt när älgen ska lyftas in i förrådet. Vem vill få ryggskott sista dagen på jobbet, eller i alla fall nästan sista dagen?
Sedan i somras har Stefan Karlsson, som bor i Godegård jobbat med älgkvigan. Ja, inte hela tiden, han har gjort flera saker under tiden. Han är lite av en kändis och har gjort många träfigurer, särskilt djur, till parker och lekplatser. Närmast ska han göra en liten älg som Leif GW Persson ska ha i sin bokhylla. Stefan är själv jägare och berättar att han under hösten skjutit Östergötlands största kronhjort.
– Men jag behöver inte alltid jaga, jag kan nöja mig med att titta, säger han.
Stefan Karlsson är också mannen som står bakom den samling av Hälge-figurer som bland annat finns i Hälgeparken i Mora.
Någon förlaga till Valla-Hälga har han inte.
– Älg är mitt favoritdjur och jag har sett många i mina dagar, så jag vet hur de ser ut.