Ombyggnationen av Hospitalstorget har dragit ut på tiden och förlängts med ungefär ett år jämfört med den ursprungliga planen.
Fyndet av det gamla franciskanerklostret innebar betydligt mer arkeologi än väntat, men nu kan byggjobbarna – och Linköpingsborna – skönja slutet på projektet.
Mats Ljungberg, platschef på Peab, uppger att man fått höra en del kritiska röster från folk som tyckt att arbetet tagit alldeles för lång tid.
– Men många som passerat förbi har stannat upp och sagt att det blir väldigt fint. Sådana kommentarer är förstås roliga att höra.
Marie Fredin är projektledare för satsningen.
Hon menar att Hospitalstorget ska vara ett stillsammare alternativ till Stora torget där det vanligtvis är mer liv och rörelse.
– Folk ska kunna komma dit, sätta sig ned och äta en medhavd lunch och njuta av lugnet.
– Det ska också vara en plats där föräldrar ska kunna låta sina barn springa omkring och leka.
Just nu pågår arbetet med att belägga den avslutande delen av Nygatan, från Apotekaregatan till Hospitalstorget, med smågatsten och granithällar.
– Vi siktar på att ha klart Nygatan när julhandeln drar igång, i mitten av november, säger Mats Ljungberg.
Han uppger att dialogen med handlarna under hela byggtiden varit bra.
– De har varit tålmodiga och visat stor förståelse för projektet.
Marie Fredin hoppas att slutdatumet för nya Hospitalstorget ska vara den 18 december.
– Det är tidsplanen, men med reservation för vädret som kan sätta käppar i hjulet, säger hon.
– Kommer vintern med snö och kyla tidigt kan det bli ytterligare förseningar.
Överallt, utom på själva torgytan, har det grävts ned värmeslingor och skälet till det är att kommunen utreder möjligheten att anlägga en skridskobana där vintertid.
– Det kommer inte att bli någon konstfrusen anläggning, som den i Trädgårdsföreningen. Det förs också diskussioner om ytskiktet ska vara av plast för att kunna garantera att banan kan användas även när det blir mildväder.