Snart klingar orgeln i Domkyrkan rent igen

Inne i domkyrkans stora läktarorgel finner man ett fascinerande virrvarr av orgelpipor i alla storlekar. Just nu pågår det tidskrävande arbetet att rengöra och stämma de 3 500 piporna.

Foto:

LINKÖPING2007-10-30 00:00

Det man ser av läktarorgeln när man besöker domkyrkan är bara en fasad, bevarad från en 1700-talsorgel. Bakom den finns den riktiga orgeln från 1929.

Att kliva in i orgeln är som att förflyttas in i en surrealistisk värld. Det är ett stort och högt rum med smala gångar och trappor mellan oräkneliga rader av orgelpipor. Den dunkla belysningen avslöjar att några pipor är av trä men de flesta av metall.

Besynnerlig värld

För den oinvigde ser orgelpiporna ut att vara likadana - men aldrig lika stora, som om någon vill skämta med vårt sinne för proportioner. De minsta är bara någon centimeter och de största omkring fem meter. Den enda logiken i denna besynnerliga värld tycks vara att piporna alltid står placerade i storleksordning. Här klättrar Jan Börjeson omkring med stor försiktighet. Han är orgelstämmare från Stockholm och arbetar tillsammans med sina kollegor med att rengöra och stämma orgeln.

Färdigt till första advent

- Vi gjorde ren den under sommaren och nu stämmer vi. Arbetet pågår tre dagar i veckan och vi ska vara färdiga till första advent, berättar han.

Orgeln har 61 stämmor och de flesta stämmorna har 58 pipor. En multiplikation ger oss ett ungefärligt antal på 3 500 pipor.

- Det är många pipor, så det är klart att det tar tid. Ofta utgår vi från en stämgaffel och stämmer sedan resten av piporna i en stämma på gehör. Men ibland använder vi stämapparat, berättar Jan Börjeson.

Han visar oss runt i orgelns inre mot löfte att inte röra någon av piporna. De är gjorda av en legering av tenn och bly som gör dem mjuka och ömtåliga. Varje pipa har någon form av stämanordning som reglerar pipans längd, och det är med hjälp av den som han och kollegan Jan-Erik Almcrantz kan ställa in pipans ton.

En del av piporna är placerade i så kallade crescendoskåp av trä där organisten kan öppna luckor för att reglera ljudvolymen. Orgeln är en sinnrik konstruktion, byggd för att frambringa himmelska toner och spröda koraler.

- Jag upphör aldrig att fascineras av hur de här gamla orglarna är byggda. Det är som med gamla fartyg, eller gamla teatrar, de har vissa grundläggande funktioner gemensamt men sedan har varje exemplar sina unika egenheter, säger Jan Börjeson.

- Det här är en mycket fin orgel som ni Linköpingsbor kan vara stolta över, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om