Snart premiär för Holgerspexet – skrattgaranti utlovas

Med några dagar kvar till Holgerspexets premiär är det röjigt värre på Kårhuset Kollektivet. Dock av ett något annorlunda slag än vanliga festkvällar.

Precisionsmålning, det är vad Delicia Salén, håller på med. Till vardags pluggar hon hotel- and management.

Precisionsmålning, det är vad Delicia Salén, håller på med. Till vardags pluggar hon hotel- and management.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-11-03 13:00

På lördag är det premiär på Holgerspexets föreställning "Stockholmsutskällningen 1866". En föreställning med skådespel, musik, dans, liveband och kör. Alltså en föreställning som kräver full uppställning både på och utanför scenen, konstaterar Ulrika Balla som är Holgerspexets PR-chef.

undefined
Precisionsmålning, det är vad Delicia Salén, håller på med. Till vardags pluggar hon hotel- and management.

Holgerspexet är medicinska fakultetens eget spex, men alla, oavsett vad man pluggar, är välkomna att delta – även de som lämnat studierna bakom sig.

Med tanke på fakulteten som ligger bakom spexet så är programförklaringen – ett gott skratt förlänger livet – något av en hederssak, kan man läsa på Holgers hemsida.

undefined
Det där ser bra ut, konstaterar Ulrika Balla och Delicia Salén.

– Ja, vi ser spex som en livsuppehållande åtgärd, säger Ulrika Balla och berättar att målsättningen är att varje besökande ska skratta åtminstone en gång på föreställning. 

Överallt i huset, det som tidigare hette Nationernas hus men nu alltså fått namnet Kårhuset Kollektivet, pågår febril verksamhet. Bakom scenen byggs och målas det. På golv och på bänkar trängs verktyg, målarburkar, penslar och burkar med sprayfärg. Här ligger snören, sladdar, pinnar och – förstås – en mängd rullar med silvertejp. Vad kan man inte åstadkomma med silvertejp....

undefined
Calle Harris och Märta Fagergren bygger Alfred Nobels bås. Till vardags pluggar de till civilingenjörer, i datavetenskap respektive design- och produktutveckling.

Allt verkar lätt kaotiskt. Men på något sätt ett organiserat kaos. Alla tycks veta vad de ska göra.

– Ja, det här är verkligen väldigt annorlunda mot det man gör annars, på universitetet. Spännande att se hur allt går från totalt kaos till att några dagar före premiär så får man ihop den, säger Oscar Jernberg som tillsammans med Alicia Lidbom och Siri Bengtsson karvar i stora frigolitstycken så vita smulor yr i luften och häftar fast vid allt.

Slutresultatet av deras arbete ska bli Molins fontän, den som såg dagens ljus på Stockholmsutställningen 1866. Originalet uppfördes i gips. Senare tillverkades den i brons och står i dag i Kungsträdgården. 

undefined
Oscar Jernberg och Alicia Lidbom jobbar frenetiskt med det som ska bli Molins fontän i spexet.

På frågan hur de lägger upp jobbet, säger Oscar:

– Vi har gjort ritningar på hur vi borde göra, men som vi sedan aldrig gör. Så har vi mätt och sågat snett och mätt igen, säger han och alla tre skrattar. 

Men en fontän blir det och den blir klar i god tid före premiären, om man ska tro de tre fontänbyggarna.

undefined
Spexets kostymgrupp tillverkar kostymer med ett hållbarhetstänk och återanvänder och gör om så mycket det går. Fr.v Louise Josefsson, Elin Lindqvist och Jana Raschdorf

Nere i de djupa (nåja) källarvalven hörs musik från repeterande spexmusiker och i ett rum sitter kostymgruppen och syr så maskinerna går varma. Från rören i taket hänger galgar med kläder. Här återanvänds mycket från tidigare spex, en del används som det är och annat sys om. Grundtanken är hållbarhet. 

Louise Josefsson, som pluggar till civilingenjör, sitter med ett enormt stycke glänsande orangefärgat tyg, som när det är klart kommer att vara en kjol. Hon gillar att sy och gillar känslan av att skapa något, säger hon och de andra kostymmakarna, Elin Lindqvist och Jana Raschdorf, nickar instämmande.

undefined
Drottning Margareta är en delvis återanvänd målning som har en plats i Holgerspexet.

I jobbet med spexet har alla sin givna funktion, från skådespelare till scenarbetare. Alla behövs. 

Men längst upp i salongen sitter ändå en av spexets viktigaste grupper. Teknikerna. Grabbarna som har makten över både ljuset och ljudet.

undefined
Tobias Sanchez, Filip Polbratt och Henrik Henriksson i teknikgruppen har makt över både ljus och ljus i spexet.

Utmaningen i här gruppen är att hela tiden ha koll.  

 För att inte tala om de utmaningar en yster publik kan utgöra. I spex påbjuder ju traditionen att publiken interagerar med skådespelarna och då gäller det för tekniken att hänga med.

På lördag, 6 november, är det upp till bevis.

undefined
Ulrika Balla, PR-chef för Holger spexet 2021 och Maria El Rabii, en av skådespelarna, som spelar rollen som Sofie, värdinna för utställningen, i spexet "Stockholmsutskällningen".

 

undefined
Dansgruppen repeterar inför premiären som inte är allt för långt borta. Martina Hultegård, Amanda Larsson på scenen och Jolene Ingelsson kollar läget.
Holgerspexet

.. är uppkallat efter Nils-Holger Areskog som var chef (dekan) för det som då hette Hälsouniversitetet (i dag den medicinska fakulteten).

Första föreställningen gavs 1998, med "Slaganfallet vid Stångebro". 

Spex görs om kända händelser, sanna eller mytologiska, för att den sanningen om vad som "egentligen" hände ska komma fram.

I Linköping finns också Linköpings studentspex.

2012 och 2017 har Holgerspexet tillsammans med Linköpings studentspex deltagit i Spex-SM

Föreställningen har premiär 6 november

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!