Snart ringer det in – igen – på Elsa Brändströms

På torsdag dyker de upp. De hundratalet eleverna som ska ta nya Elsa Brändströms skola i besittning. Första etappen i förvandlingen från ett mörkmurrigt Komvux till en ljus och fin högstadieskola är klar.

No-salen i väntan på vetgiriga elever.

No-salen i väntan på vetgiriga elever.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-08-11 22:05

Men att byggnaderna – tre till antalet – skulle fortsätta att användas som skola var inte alldeles självklart. När kommunen för några år sedan köpte Birgittaskolan och flyttade vuxenutbildningen dit, var det nog en och annan som såg en möjlighet att tjäna pengar på att sälja skolan och marken till en hugad spekulant med inriktning på bostäder.

Därav blev nu inget. Behovet av skollokaler, särskilt i centrum, gjorde att barn- och ungdomsnämnden tog beslutet att behålla skolan som skola. Förslaget att döpa om den till Vasaskolan stötte däremot på patrull hos kommunens namnberedningskommitté. Sedan 1963 har skolan hetat Elsa Brändström och så ska det fortsätta.

I lite mer än ett år har renoveringen av byggnaderna pågått. Två av de tre huskropparna är q-märkta och måste därför behandlas omsorgsfullt. Den tredje delen av skolan är från 1950-talet och det är den som nu är klar.

På Lejonfastigheter är man mycket nöjd med renoveringen så här långt, enligt projektledare Johan Larsson som börjar med att peka ut den ombygga skolgården. Med väl tilltagen plats för cykelparkering.

Men här ska också finnas plats att hänga som Joacim Tjädermo fastighetsförvaltare inom Lejonfastigheter, uttrycker det.

– Gårdshuset måste dessutom vara det vackraste soprum i hela Linköping, inflikar skolans rektor Maria Esbjörnsson. I den vackra gamla byggnaden hade hon själv kunnat tänka sig att sitta, men nu används det som sagt till an nan förvaring.

Det kommande skolåret blir en utmaning både för henne och för lärarkollegiet. Här ska bedrivas undervisning samtidigt som det är byggarbetsplats.

– Men det kommer att gå fint. Man får vara kreativ och hitta på olika lösningar, säger hon.

Både hon och den övriga skolpersonalen – åtminstone de som Corren pratade med – säger sig vara nöjda. Visserligen återstår en del. Men den nya skolan är ljus och luftig. Gamla korridorer har förvandlats till öppna "torg", många av väggarna är av glas, flera golv är nylagda och möblerna sprillans nya. Tanken är att också att inredningen ska spegla just femtiotalet i färgval och sånt som köksinredning i hemkunskapssalen, för att ta ett exempel.

Alla parter är nöjda så här långt. Lejonfastigheter har också – visa av erfarenhet får man förmoda – gjort en ordentlig fukt- och miljöutredning, enligt Johan Larsson. Allt för slippa obehagliga överraskningar som på Nya Rydskolan och i Kungsbergsskolan.

Hela renoveringen har en beslutad budget på 103 miljoner, och den kommer att hållas, enligt Johan Larsson.

Nästa höst kommer resten av skolan att tas i bruk. Renoveringen av de äldre q-märkta delarna blir en något större utmaning för Lejonfastigheter än 50-talshuset.

– Här har det varit en betongkonstruktion. I de äldre delarna är det trä, puts och vass att hantera, säger Joacim Tjädermo.

Totalt kommer skolan att kunna ta emot från 450 till 500 elever. Vem som helst kan söka hit och elever från Atlasskolan, som vill gå på Elsa Brändströms, har en garanterad plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om