Sedan tidigare finns solceller på bland annat Studenthuset, Kärnhuset och B-huset på Campus Valla. Nu har även taket på Terrahuset, där Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Statens geotekniska institut (SGI) håller till, försetts med en solcellsanläggning.
Installationen av paneler är klar. Kommande veckor ska anläggningen kopplas in på fastigheten. Full produktion beräknas vara igång i början av juni.
Solcellerna täcker en takyta på cirka 2 100 kvadratmeter och ska generera 410 000 kWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen för 30 normalstora villor. Tillsammans med befintliga solcellsanläggningar på Campus Valla förväntas solelen generera 1,6 miljoner KWh årligen, nära 6 procent av campusområdets årliga elanvändning.
– Det handlar både om ekonomi och klimat. Det är en del av vår satsning på fossilfri och renare energianvändning. Vi ska bli klimatneutrala 2035 och har som mål generellt att lägga solceller på alla tak där det är möjligt, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.
Den nya solcellsatsningen kostar 6,3 miljoner kronor.
Hur snabbt kan man räkna in en sån investering?
– Det hänger lite på elpriset. Rent generellt ser vi solceller som en god investering. Återbetalningstiden brukar ligga på 15–20 år. Dessutom förbättrar vi resiliensen – att vi har lokalproducerad förnybar energi ger en positiv effekt, säger Florman.
Akademiska Hus planerar för ännu fler solceller på Campus Valla. C-Huset, Key-huset och D-huset står på tur och ska tillsammans ge ungefär samma effekt som anläggningen på Terrahuset.