Peter Lindstén och Nils Hillerbrand för ihop de två sladdarna, hane i hona. Direkt börjar den klassiska reklamsnurran på Lindsténska husets tak snurra, och därmed är husets solcellsanläggning invigd.
– Om man har ett sånt här läge, skuggfritt i söder, och ett brinnande miljöintresse i hela företaget är det självklart att bygga solceller, säger Peter Lindstén, företagare och fastighetsägare.
I ärlighetens namn har anläggningen varit i gång i ett halvår, och ger nu 30 000 kWh, vilket motsvarar 15 procent av den stora fastighetens totala elförbrukning. Men Peter Lindstén tar gärna tillfället i akt att stå som inspiratör när kommunens Solrunda äger rum. Under lördagen öppnar flera privatpersoner och företagare upp för besökare att komma och titta och ställa frågor om deras erfarenheter av solenergi.
Miljökommunalrådet Nils Hillerbrand (MP) är glad över engagemanget.
– Jag vill gratulera till att vi har så visionära företagare och hushåll som vill gå i bräschen. Det kan vara att man vill bidra till omställningen från fossila bränslen, men de ser också att det är positivt ekonomiskt, säger han.
Peter Lindstén är säker på att fler byggherrar kommer att följa efter, och han har själv planer på fler miljövänliga projekt i sitt fastighetsföretag Lindsténs. Bland annat planerar han både en elbil- och en elcykelpool.
Mycket av incitamenten för solcellsutveckling kommer från EU, men Nils Hillerbrand tycker att kommunen kan göra en hel del för att skynda på. Bland annat pekar han på att de slopat bygglovsavgiften för ansökningar om solcellsanläggningsbyggen. Och den solkarta kommunen lanserade härom månaden.
– Det är ett sätt för både företagare och privatägare att se var det finns anläggningar och få en direkt siffra på produktion och förbrukning, säger han.