Sommarjobb för Somalier – en svår nöt

Tredje sommaren för "Få jobb i Linköping" skulle innebära att upp emot 50 somalier skulle kunna få enkla sommarjobb i jordbruket. Men Svensk byråkrati gjorde vägen dit för lång och krånglig.

Fuad Hassan är sugen på jobb. Men turerna är många och osäkerheten stor om det blir något jobb, eller pengar i plånboken.

Fuad Hassan är sugen på jobb. Men turerna är många och osäkerheten stor om det blir något jobb, eller pengar i plånboken.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2017-06-26 05:30

För två år sedan berättade vi om projektet "Få jobb i Linköping". Ett projekt för att erbjuda personer långt från den svenska arbetsmarknaden, främst somalier, enkla jobb inom jordbruket. Det kan handla om att manuellt rensa ogräs i ekologiska odlingar och andra jobb som kräver mycket folk, men inte så mycket erfarenhet. Förra året följde vi upp hur det gick för några av de som fick chansen att jobba, och inför årets säsong fanns det möjlighet att erbjuda upp emot 50 personer enkla arbeten i östgötska jordbruk. Även om det bara handlar om sommarjobb var ambitionen att det skulle vara riktiga jobb med en riktig lön.

Fuad Hassan kom till Sverige för elva år sedan och har aldrig haft något riktigt jobb. I Somalia jobbade han som bilmekaniker, ett jobb som ställer helt andra krav i Sverige.

– Nej, det är svårt. Man behöver kunna mycket matematik och läsa på gymnasiet, det är inte samma sak, säger Fuad.

Ett jobb handlar inte bara om att tjäna pengar. Det handlar om att vara en förebild och att behålla familjens respekt.

– Det skulle vara bättre för mig, och för mina barn också. Min son går på gymnasiet. När jag väckte honom en morgon frågade han varför han ska gå till skolan. "Du gör inget. Du sitter bara hemma!", berättar Fuad och kämpar för att hålla tillbaka tårarna.

Med erfarenhet och upparbetade kontakter från tidigare år lyckades projektet Få jobb i Linköping få fram 50 platser på jordbruk som behöver mycket folk under några intensiva sommarveckor. Projektplanen, och kostnaderna, presenterades för kommunen som lovat skjuta till pengar om projektgruppen kunde få fram jobben.

– Den första vi pratade med var Helena Paulsson på kommunen. Hon sa då rent ut att om ni fixar 50 sommarjobb åt den här gruppen, då ska jag få fram pengarna, berättar Mårten Berbres som är en av initiativtagarna.

Men när planen presenterades tyckte kommunen och Samordningsförbundet, som skulle kunna finansiera projektet, att det blev för dyrt och att det inte var tillräckligt långsiktigt.

– Det här är inget som kommunen kan köpa in för försörjningsstödspengar eller liknande stöd. Det handlar om att man måste ha en skälig lön och vi kan inte sponsra företag genom att betala delar av lönen med försörjningsstöd. Vi kan inte heller gå in i korta insatser som kostar mer än försörjningsstöd och annat, säger Helena Paulsson som är chef för arbetsmarknad och integration på Linköpings kommun.

Bönderna som behöver arbetskraften är inte beredda att betala full lön för arbetskraft som först ska läras upp. Då blir det enklare att ta in bemanningsföretag som hittar sin personal i östra Europa. Därför behöver pengar som täcker mellanskillnaden skjutas till. Men Mårten Berbres menar att det finns både långsiktighet och ekonomi i att se till att just den här gruppen kan få jobb, även tillfälliga sådana.

– De här personerna kan gå från bidrag till lön. De kommer betala skatt och spendera sina pengar här i Sverige. Och även om jobbet är tillfälligt så leder det till nya kontakter, nya erfarenheter och något att sätta på sitt CV. Det är ju win, win, win!

I början av juni hade projektgruppen ett möte med de som var intresserade av att jobba. Där förklarade man läget och att lönen inte skulle bli särskilt hög. För många med försörjningsstöd blir det inget i plånboken, utan bara en insättning på erfarenhetsbanken. Trots det ville 35 av deltagarna fortfarande ta chansen att jobba i sommar.

För projektet Få jobb i Linköping har våren varit en riktig berg-och-dalbana. Från chansen att utveckla projektet och erbjuda fler riktiga jobb till risken att inte få ut någon i jobb. Till slut landade man i ett mellanläge och kör vidare på ungefär samma sätt som förra året. Totalt får nu ett tjugotal personer möjligheten att få in en fot på en arbetsmarknad som kan passa just dem och bli en väg in i det svenska samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om