Sopor och sopkärl dumpade – "Det har eskalerat"

Vid Braskens bro har någon dumpat mjölpaket, konserver och ett mystiskt svart sopkärl. I en tid när matpriserna redan skenar måste bortforslingen bekostas genom att höja priset på exempelvis livsmedelsförpackningar.

Det svarta sopkärlet hör inte till platsen. Regionchef Magnus Sandström hos Förpackningsinsamlingen FTI hoppas att själva kärlet ska kunna ge en ledtråd till vem som dumpat soporna på platsen.

Det svarta sopkärlet hör inte till platsen. Regionchef Magnus Sandström hos Förpackningsinsamlingen FTI hoppas att själva kärlet ska kunna ge en ledtråd till vem som dumpat soporna på platsen.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2022-10-17 19:30

– Det ser ut som typiskt verksamhetsavfall, säger Magnus Sandström, regionchef för bland annat Östergötland hos FTI, om de dumpade livsmedelsprodukterna. 

FTI har ansvaret för att samla in förpackningar till återvinning. Deras verksamhet bekostas genom en avgift på varje förpackning som produceras. När man köper exempelvis mjölk eller möbler, betalar man också en återvinningsavgift för själva förpackningen den levereras i.

Hur vanligt är det att det dumpas avfall på det här sättet?

– Den typen av livsmedelsavfall på just den platsen vet jag inte om vi varit med om tidigare, men annars är det vanligt. Det har eskalerat de senaste åren. Elektronik och annat avfall dumpas ofta runt återvinningsstationerna, som vi sedan får städa upp och forsla bort. Vi får ibland mobilfilmer där man ser hur personer med berått mod dumpar avfall vid återvinningsstationerna.

Vad vinner de på det?

– Verksamheter ska ju betala för sitt avfall, antingen genom att köra det till en återvinningscentral eller genom ett avtal där det hämtas upp och transporteras bort. Att dumpa sitt avfall blir ett sätt att komma undan att betala. Det kan dessutom vara ett miljöbrott. I det här fallet är det ju inte ens förpackningar som kan återvinnas utan rent avfall. Om företagaren gjort rätt och lämnat det på återvinningscentralen skulle det ha kostat några tusenlappar. För privatpersoner är det gratis, så där är det ren lathet.

Varje år lägger FTI 150 miljoner kronor på att städa undan avfall som dumpats otillåtet vid återvinningsstationerna.

– Vi skulle kunna halvera den kostnaden om fler gjorde rätt för sig.

Vid återvinningsstationen vid Braskens bro står ett stort svart sopkärl på platsen. En snabb sökning visar att det rymmer 1 000 liter. Det är överfullt med bland annat livsmedelsavfall, som även ligger runt om på marken.

– Jag vet inte vad det är för sopkärl. Det är ingenting som vi har ställt dit, så vi ska undersöka om själva kärlet kan ge någon ledtråd, säger regionchefen efter att ha tagit del av bilderna.

Nu väntar ett samarbete med miljökontoret och eventuellt även en polisanmälan. 

– Vi kommer att städa undan det idag (måndag). Det dröjer inte många timmar innan det orsakar skadedjursproblem, som råttor och fåglar som sliter sönder förpackningarna. Vi har åtagit oss att hålla rent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!