Här invigs den nya parken: "Stadsdelens hjärta"

Nu har byggstaketen tagits bort runt den nya och speciella Manillaparken mitt i stadsdelen Ebbepark. I lördags invigdes den – och barnfamiljerna såg genast parkens potential.

2 275 kvadratmeter i hjärtat av Ebbepark. Det är Manillaparken, som efter en lång tids byggnation invigdes under lördagskvällen.

2 275 kvadratmeter i hjärtat av Ebbepark. Det är Manillaparken, som efter en lång tids byggnation invigdes under lördagskvällen.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-09-17 11:42

Över 80 företag har nu etablerat sig i den nya Linköpingsstadsdelen Ebbepark och över 400 lägenheter är klara och inflyttade. Mitt i stadsdelen, mellan Fridtunaskolan och den karaktäristiska byggnaden Repfabriken, har det länge varit en byggarbetsplats. Här har kafébyggnaden, som kallats för "Hobbithuset" men heter Roligheten, byggts klart och är nu inkilad under den så kallade Manillaparken. I fredags togs byggstaketen ned och under lördagen invigdes det 2 275 kvadratmeter stora parkområdet. Bland annat med utomhusbio.

undefined
"Tittar man på den här parken ska man tänka sig att det är någon som rister en matta", säger Linn Lichtermann som är områdesansvarig för Ebbepark på det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors.

– Det kommer att finnas fler torg i Ebbepark men man skulle nog ändå kunna säga att det här är stadsdelens hjärta. Den här invigningen är en jätteviktig milstolpe. Att ha byggstängsel mitt i ett område är inte trevligt och det stoppar upp människors flöde, säger Linn Lichtermann, områdesansvarig på Sankt Kors.

Mellan åren 1913 och 1973 låg Wahlbecks repslageri och mattfabrik på det område som Ebbepark nu har vuxit fram. Det är härifrån som utformningen av Manillaparken har tagit inspiration.

– Tittar man på den här parken ska man tänka sig att det är någon som rister en matta. Man ser hur den välver sig fram. Sen, om man tittar på parken uppifrån när växtligheten har tagit för sig lite mer, kommer man se att vi har hämtat inspiration från ett mattmönster som heter Rubiosa och designades av Marianne Richter. Det är bakgrunden till parkens utformning, säger Linn Lichtermann.

undefined
Oscar Rosander och Madelene Nordin, med barnen Astrid och Klara, var några av besökarna på invigningen. De har bott i området sen i våras och tror att parken, inte minst under vintern, kommer att bli välbesökt. "Det kan ju bli en ganska bra pulkabacke", säger Oscar om den sluttning som har anlagts över det så kallade Hobbithuset.

Prislappen för lördagens invigning var, enligt Linn Lichtermann, omkring 60 000 kronor. Många barnfamiljer hittade dit och alla, som vi pratade med, lyfte samma favoritdetalj med Manillaparken. Den stundande pulkabacken.

– Jag hoppas att det inte bara är i dag som folk hittar hit, Till vintern tror jag att det kommer att vara en ganska bra pulkabacke. Som du ser är det framförallt barnfamiljerna som är ute och röjer i backen just nu. De ser redan potentialen, säger Ebbeparksbon Oscar Rosander som besökte invigningen med sambon Madelene Nordin och döttrarna Astrid och Klara.

undefined
Familjen Wallberg, med AnnaMay, Pontus, Carter och Mikaela, lyfter också pulkabacken som en favoritdetalj. "Det är en fin stadsdel, allting är inte bara huller om buller", säger AnnaMay om Ebbepark.

Syskonen Carter och AnnaMay Wallberg höll med.

– I vinter kommer vi att hänga här och åka pulka. Att parken öppnas känns fantastiskt. Den är fin med bra utsikt och allt, säger Carter.

För Emanoel och Gabriella Tanzi, som driver restaurangen Don Luigi, var invigningen efterlängtad.

– Det känns jätteskönt att det äntligen blir fräscht, rent och trevligt för folk att vara här. Jag tror att det kommer att locka fler till oss då det blir mer naturligt att gå förbi restaurangen, säger Emanoel.

undefined
Parkens utformning har tagit inspiration från platsens historia. Här har en mattfabrik tidigare legat.

Byggnationen av Ebbepark har, på grund av att kostnaderna överstiger marknadsvärdet, varit en utmaning för det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M), som talade under invigningen, menar att projektet, då det har anpassats, nu redovisar en bra totalekonomi. Han lyfter affären med Stångåstaden som exempel.

– Sankt Kors uppdrag är att göra det andra inte kan, vågar eller är redo för att göra. Det finns inget egenvärde att ha ett kommunalt bolag som konkurrerar med privata aktörer. Det här kommer att vara bra investeringar på sikt som ska utvärderas och ge svar på hur vi fortsätter att bygga framtidens Linköping, säger Stefan Erikson.

– Att Manillaparken nu är klar läker ihop det sår som funnits mellan kontorsmiljöer och bostäder här i Ebbepark. Det skapar en helhet och en trivsam boende- och arbetsmiljö, fortsätter han.

undefined
Det finns flera sittplatser i Manillaparken.
Emanoel Tanzi, som driver restaurangen Don Luigi, är glad för att Manillparken nu är invigd och tror att det kommer att kunna locka fler besökare till hans restaurang.
Emanoel Tanzi, som driver restaurangen Don Luigi, är glad för att Manillparken nu är invigd och tror att det kommer att kunna locka fler besökare till hans restaurang.
Mer om Manillaparken

"Mellan 1913 och 1973 låg Wahlbecks fabriker där dagens Ebbepark nu växer fram. Wahlbecks var en stor arbetsgivare i Linköping och tillverkade rep och sedermera mattor. Kulturarv och historia vävs på olika sätt in i nutiden och märks bland annat i arkitektonisk utformning och i namn på gator, torg och nu även i områdets park. Manillaparken har fått sitt namn av en växtfiber som används för att tillverka rep".

Källa: www.ebbepark.se

Karta: Manillaparken, Ebbepark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!