– Mmmm, jättegott, väldigt gott, utbrister borgmästare Ann–Cathrin Hjerdt, när hon provsmakade rätterna vid en pressträff i eftermiddags.
Fira 150 000 invånare
Rätterna är komponerade av Markus Westh, kocken som vann semifinalen i Årets kock som anordnades i Linköping tidigare i höst. Den vinsten avgjorde kommunens val av jubileumskock till kommunfullmäktigemiddagen som hålls i Konsert och Kongress ikväll. Enligt Ann-Cathrin Hjerdt ville man ha en särskild Linköpingsmeny för att fira att kommunen under hösten nått 150 000 invånare. Plus att det dessutom är 150 år sedan kommunfullmäktige bildades, fast länge hette stadsfullmäktige.
Alla kan laga maten
Inbjudna till kvällens jubileumsfest är kommunfullmäktiges 79 ledamöter, ett antal tjänstemän som firas för att de varit anställda i kommunen under 25 år och alla personer som hedras med något av kommunens alla stipendier. Totalt blir det 265 personer.
Kan du ta hem finalen av Årets kock i februari nästa år med den här menyn?
– Det skulle säkert gå om man lägger till ytterligare litet finess. En del av den hade jag faktiskt med i semifinalen. Men vitsen nu är att folk ska kunna laga rätterna själva och det är inte svårt, försäkrar Markus Westh.
– Det tar fyra timmar med svenska råvaror och man behöver ingen extra utrustning än spis och skärbräda. Det blir bäst om man gör det dagen före festen, även om man helst steker på rådjuret samma dag, säger tillägger han.
Gillar fart och fläkt
Han är 25 år, kommer från Bollnäs, jobbat som kock i sju år och är nu på pubrestaurangen The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm.
– Jag gillar att laga god mat åt andra och att det är tempo och mycket fart, säger Markus Westh om valet av yrke.
Tre rätters meny
Så här ser trerättersmenyn ut:
Förrätt: Gravad laxtartar med gurka, fänkålsmajonäs och kavring.
Varmrätt: Rådjursfilé med helbakad rotselleri, kål och äpple.
Efterrätt: Karamelliserade äpplen med gräddfil och pepparkakor.