Allt fler par och ensamstående kvinnor blir gravida via assisterad befruktning.
På Reproduktionsmedicinskt centrum (RMC) i Linköping skulle fler inseminationer kunna göras, men verksamheten begränsas av bristen på sperma.
– Behovet är större än utbudet, säger Susanne Liffner, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på RMC.
Det största problemet är inte att antalet män som anmäler sitt intresse för spermaorganisation är för få, utan att endast en av tio anmälda donatorer godkänns.
Det är nämligen en lång utredning och stränga krav för att få donera sperma.
Mannen ska vara mellan 23-45 år, inte äta några mediciner och vara fullt frisk.
– Lite pollenallergi kan vi köpa, men kraven är i övrigt hårda, säger Susanne Liffner.
Helst ska donatorn ha egna barn.
– Då vet vi att spermierna fungerar, säger Stefan Zalavary, labbansvarig embryolog på RMC.
Dessutom måste spermier som ska doneras vara extra tåliga. Många män har sperma som är av tillräckligt bra kvalité för att lyckas få barn på naturlig väg, men som inte tål att frysas ned.
Det är även viktigt att donatorn är införstådd med regelverket. Därför får han alltid prata med en beteendevetare. När barnet är i mogen ålder har barnet enligt svensk lag rätt att få veta vem som är donatorn.
– Som donator har man inga juridiska skyldigheter gentemot barnet, men man ska tänka igenom hur det känns om barnet hör av sig om 20 år, säger Susanne Liffner.
Godkänns man som donator får man donera sperma till sex olika familjer. Inräknat syskon innebär det att en donators sperma kan ge upphov till, i runda slängar, tio barn.
Donatorn lämnar sperma via vanlig onani, antingen på sjukhuset eller i hemmet om man bor nära US. Ersättningen är 590 kronor per gång.
Sedan prepareras sperman i ett labb. Via mikroskop sorteras dåliga spermier bort innan de fryses in i tankar med flytande kväve.
Spermierna ligger sedan i karantän i sex månader innan donatorn testas en sista gång för bland annat Hepatit B och Syfilis.
Susanne Liffner tycker att det egentligen inte är så konstigt att det råder spermabrist.
– Det är fantastiskt att donatorerna gör detta, även fast de inte vinner någonting själva på det, förutom en symbolisk summa då. Att ge någon chans att bli förälder är en fantastiskt fin gåva.