Sprängningarna stoppar inte stadsfesten

Sprängdåd och en ökad oro bland befolkningen i Linköping. Och nu rullar stadsfesten ut med hundratusentals besökare i centrum. "Perfekt tillfälle att visa att det goda alltid segrar över det onda", säger projektledaren Claes Lauritsen.

Claes Lauritsen, projekledare för stadsfesten i Linköping, vill lyfta arrangemanget till nya höjder.

Claes Lauritsen, projekledare för stadsfesten i Linköping, vill lyfta arrangemanget till nya höjder.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2019-08-21 08:00

Stadsfesten startar redan tidigt på onsdagen med bland annat den internationella matmarknaden och helikopterflygning vid Stångebrofältet.

Claes Lauritsen som håller i trådarna är nöjd med årets utbud.

– Det bjuds på en bredd på alla håll och kanter. Här finns allt från artister, mat och musikunderhållning till kultur och sport. Stadsfesten har vuxit de senaste åren, säger han och blickar tillbaka på tiden då arrangemanget mest bestod av öltält och stjärnor från den svenska pophimlen.

– Det var så starten såg ut för drygt tio år sedan. Nu är det annorlunda. Allting har vuxit till en familjefest där det finns någonting att göra för alla, oavsett ålder.

Läs mer:De här uppträder på stadsfesten

Lauritsen menar att stadsfesten är viktig för Linköping, ur många aspekter.

– Det blir en samlingsplats under flera dagar, både för den lokala befolkningen, men också tiotusentals besökare. Mätningar har visat att omkring 300 000 människor rör sig på gator och torg mellan onsdagen och söndagen. Det är fantastiskt att se den glädje alla delar med varandra.

– Dessutom innebär stadsfesten en hel del extra intäkter för det lokala näringslivet i form av fler restaurangbesök och fler hotellnätter, för att ta några exempel.

Claes Lauritsen menar samtidigt att de senaste händelserna med sprängdådet på Ådalagatan och den kraftiga explosionen på Garnisonen kommer att visa att Linköpingsborna står samlade mot den typen av våldsamma inslag i samhället.

Behöver stadsfestens besökare vara oroliga?

– Det goda kommer alltid att segra över det onda. Besökarna behöver inte känna någon oro över att vistas på gator och torg. Vi har ett jättebra samarbete med polisen och räddningstjänsten som kommer att utöka sina resurser under arrangemanget. Kommunen sätter dessutom in extra vaktpersonal. Nattvandrare och andra frivilliga kommer också att synas i större utsträckning än tidigare.

Lauritsen berättar också att vissa gator kommer att stängas av och att flera av de partier i stadskärnan som är mer mörklagda än andra kommer att förses med tillfälliga belysningsstolpar.

– På så sätt skapar vi en ökad trygghet och säkerhet för de som rör sig i dessa områden. Ingen ska känna rädsla när de besöker stadsfesten.

Stadsfesten

Linköpings stadsfest äger rum 21-25 augusti.

Det startar på onsdagen med bland annat den internationella matmarknaden, sommarkvällskonsert och ett fartfyllt cykellopp mitt i stan med start och mål på Ågatan och avslutas på söndagen med ett cykellop runt Roxen samt möjligheten att flyga helikopter.

För att se hela programmet - klicka här

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!