På bordet i källaren hos Städhäxan i Linköping, ligger ett kontrakt med rubriken "Praktikanttjänst". Vice vd i bolaget, Håkan Lundkvist inleder vårt möte med att demonstrera dokumentet.
– Det här får de sin första introduktionsdag när de kommer till oss.
Kontraktet är en maskad kopia för en person som just nu genomgår en fyradagarsintroduktion hos städbolaget. "Under denna utbildning/praktik utgår ingen lön", står det klart och tydligt.
– De som utbildas jobbar ju inte under de här dagarna, men om man är villig att lägga den tiden så har man en motiverad person som vill börja jobba – så vi ger och de ger och båda parter kommer få ut något av det i slutänden, säger Håkan som driver bolaget tillsammans med sin fru, Oksana Lundkvist.
Men det är just frågan om det utförs ett arbete under dessa dagar eller inte som fackförbunden Kommunal och Fastighets reagerar på. Båda förbunden anser att oavlönad utbildning inför en eventuell anställning är fel, då dagarna av A-kassa, Försäkringskassan och CSN bedöms vara arbete och därmed inte berättigar personer bidrag under utbildningstiden. Förbunden hänvisar till Lagen om anställningsskydd, som reglerar hur en person får anställas. Hur det bryter mot kollektivavtalet, ska de undersöka mer.
Städhäxans ledning har laddat med utskrivna mail med tidigare anställda inför vårt besök. Vid sin sida har Håkan en juridisk rådgivare, som gärna tycker till under vår intervju, men som efter ett par timmar inte vill ha med sitt namn i publiceringen – han vill inte förknippas med något som kan framställas negativt. Därför är han inte heller citerad.
Håkan förklarar att det kostar företaget mycket att utbilda nya medarbetare när ordinarie personal som arbetsleder inte kan utföra sitt jobb som vanligt. Han är märkbart överraskad över fackförbundens bedömning.
– De arbetar ju inte, de går bakom och tittar för att lära sig under utbildning. Det kostar ju oss pengar att de ska gå bredvid, så jag tycker inte det är konstigt att de får en gratis utbildning, säger han.
Håkan lyfter ett exempel med en ukrainsk kvinna under våren som inte pratade varken svenska eller engelska. I det fallet medges att inget skriftligt avtal fanns, men städbolaget hävdar att hon fick information på sitt eget språk muntligen under anställningsintervjun om att ingen lön skulle utgå. Ändå blev det en konflikt i lönefrågan när utbildningsdagarna var över.
– Vi är verkligen övertydliga så att alla ska förstå vad som gäller. Jag tror att det kanske är 2-3 gånger under alla år som någon har ifrågasatt att man inte har fått lön.
Men bland de kvinnor som vi har haft kontakt med är det fyra stycken som vittnar om konflikt kring lön efter utbildningen – och några av dem berättar att de känner till fler med samma erfarenhet.
– En del har kanske förträngt det eller försöker med nån genväg, vad vet jag, men det är inte så att vi har lurat någon – så har det aldrig varit, säger Håkan.
De vi har pratat med känner sig lurade och säger att de inte har sett det här avtalet som du visar.
– Menar du det? Jag är rädd för att de ljuger tyvärr. Det finns ingen som helst möjlighet att du kan ha missuppfattat att du får en fri utbildning utan lön. Vi kan inte släppa in dem i vår verksamhet om de inte har tagit del av avtalet – och säger de något annat...det är jättetråkigt, men då hävdar jag att de här människorna ljuger, säger han och fortsätter:
– Jag kan berätta varför de pratar illa om oss – det är inte alla som klarar av den här utbildningen och får fortsätta. Kommer de då att prata bra om oss? Nej.
De vi har pratat med blev erbjudna jobb, men tackade nej.
– Okej... De sa det ja.
Senare kompletterar Håkan sitt svar.
– Det finns tillfällen när det varit muntliga avtal och det har haft olika orsaker, bland annat en gång när min fru hade 40 graders feber.
Minuterna går och vice vd och rådgivare vrider och vänder på informationen som delgetts dem. De försöker förstå vad fackförbunden menar. De tycker att tidningen ska ta hänsyn till de som valt att arbeta kvar och inte har klagat och framhåller att det istället borde skrivas en artikel om allt som företagsledningen gör för sina anställda, både i och utanför jobbet.
– Där har du en artikel som skulle bli väldigt uppskattad. Vi tycker personligen inte att vi gör något fel, vi har en verksamhet som är väldigt välmående och folk står i kö för att bli kunder här – men det kommer ju inte ske om den här artikeln blir som jag befarar.
Han funderar.
– Om det visar sig att vi bryter mot lagen genom att göra så här, då kan vi ju inte fortsätta. Men vår uppfattning är att vi inte gör fel utan att det här är ett bra system.
Fackförbunden kallar det här för ett utnyttjande. Utnyttjar ni människor?
– Nej, det är precis tvärtom. Vi gör snarare för mycket för våra anställda. Det går att kontakta vem som helst av vår personal för att få en nyanserad bild av hur vi behandlar dem.
Det har framkommit kritik om arbetsmiljön, till exempel att tid för städning varit orimlig sett till hur smutsigt det varit och att om en städning tog längre tid fick man jobba övertid gratis. Vad säger du om det?
– Det förekommer inte, det är helt omöjligt. Vi har snarare begärt längre tid än andra städbolag bedömt för samma hus för att kunna leverera en bra tjänst utan att vår personal blir stressad. De får självklart betalt om en städning tar längre tid. Anställda uppmuntras också att rapportera in om de behöver mer tid för ett objekt.
En kvinna uppger att hon arbetat helg utan att få ob-tillägg.
– Helgjobb är oerhört sällan vi gör, men herregud – ob ska betalas ut. Vi skulle inte kunna göra så på grund av kollektivavtalet, det är inte möjligt i vårt system. Innan avtalet var det en annan sak, men vi gick med för att vi vill göra rätt för oss.
Städhäxans vd, Oksana, är inte med under första delen av intervjun, men ansluter för att bemöta det som riktats mot henne i kommunikationen med personal.
Vad säger du om att tidigare anställda upplevt dig som arg och hotfull när de tackat nej till jobb eller ställt frågor om anställningen?
– Det är inte sant. Jag är aldrig arg, men jag kan vara besviken – till exempel när personal inte dyker upp utan att meddela mig. Det är ofta som personal istället frågar hur jag kan hålla masken och klara av det här. Här respekterar vi varandra, jag skulle aldrig ge mig på personal.
Några uppger att de är rädda för att bli kontaktade av dig efter de här artiklarna.
– Varför skulle jag göra det? De kanske är rädda för att jag är krävande vad gäller arbetet, för våra kunder är krävande. Men jag är snäll och ger mycket.
En kvinna kände sig förödmjukad efter att du sägs ha talat illa om Ukraina.
– Det där är förtal, det har jag aldrig sagt. Jag har sagt att jag hatar system som finns i Ukraina och Ryssland och då menade jag korruption och att det inte finns något skydd för människor. Jag försöker hjälpa till med allt, för jag vet själv hur det är att komma till ett nytt land då jag också är från Ukraina. Det är jättetråkigt att få höra då vi har hjälpt flera familjer sen de kom hit med boende, möbler och kontakter.
Innan vi skiljs åt vill ledningen än en gång förtydliga att om det visar sig att de har gjort fel när det kommer till den oavlönade utbildningen, kommer de ändra sina rutiner.
– Man kan inte veta allt, man lär sig på vägen. Man vill inte skada någon, men tror att det är en viss väg man ska gå. Jag har jobbat hårt i alla år och det är viktigt att göra rätt för mig, säger Oksana och Håkan inflikar.
– Jag tror fortfarande att vi gör rätt.
Dagen efter intervjun i källaren ringer Håkan tillbaka.
– Vi har nu tittat på det här för att se om vi verkligen gör rätt…och det gör vi inte. Det har visat sig att det här inte är korrekt, man måste skriva en visstidsanställning under utbildningen. Så du har väckt oss och det får vi faktiskt tacka dig för.
Almega tjänsteförbundets arbetsrättsjurister konstaterar efter vissa efterforskningar på Städhäxans uppdrag att oavlönad utbildning bryter mot kollektivavtalet.
– Vi har gjort fel, vilket vi inte förstod. Vi handlade i god tro och framförallt så handlade vi i syfte att hjälpa andra människor. Vi kommer att återbetala samtliga som gått utbildningen efter att vi anslöt oss till kollektivavtalet – och vi kör igång redan idag.
Hur många personer som kommer att ersättas för utebliven lön sen 2020 (då avtal slöts) kan Städhäxan inte svara på, men det kommer enligt ledningen bli en stor kostnad för företaget. Trots upprepade frågor om tillvägagångssättet har använts sen verksamheten startade, får vi inte svar. I så fall rör det sig om 12 år.
– Det här är tråkigt, men känns bra. Vi är inte bittra på något sätt, men gör man inte rätt så är man rökt och det är aldrig roligt.