Statens geotekniska institut, SGI, med huvudkontor i Linköping, är en myndighet och ett forskningsinstitut inom geoteknik.
SGI:s uppgift är att utveckla, tillämpa och sprida kunskap som kommer till nytta för alla som verkar i bygg-, anläggnings- och miljösektorn, skriver SGI på sin hemsida.
2004 gav Sunne kommun byggbolaget Vecon i uppdrag att bygga ett nytt avloppsreningsverk.
Markförhållandena krävde att man slog ned spont för att förhindra att omkringliggande massor rasade in i schaktgropen. Spont är järnbalkar som slås ned och hakas i varandra så att de bildar en "järnridå" som skall förhindra ras.
SGI fick av Vecon i uppdrag att räkna på både stabiliteten i marken, hur sponten skulle beräknas och hur man skulle schakta i området.
Tre veckor efter det att arbetena påbörjats upptäckte Vecon att sponten rörde sig. SGI larmades och man beslutade att förstärka sponten.
Det hjälpte inte. Efter en ny kontakt med SGI monterades ytterligare förstärkningar.
Några dagar senare rasade en bit av slänten. Sponten fortsatte att deformeras så att arbetet fick avbrytas.
Efter ännu mer förstärkningar av sponten kunde arbetet slutföras.
Vecon menade att SGI gjort fel både vid beräkningar och rådgivningen.
IF anlitade en oberoende specialist och enligt hans uppfattning hade SGI:s utformning av spont och schaktningen inte ens uppfyllt de lägsta säkerhetskraven enligt den så kallade "sponthandboken."
If anser att skadorna beror på slarv och vårdslöshet i SGI:s utförande av konsultuppdraget.
Vecons advokat anser att SGI inte kunnat visa att man haft en verklig egenkontroll av hur man beräknar spont och schaktningsarbeten.
"Detta är en uppseendeväckande brist då intern kvalitetskontroll hör till normal ingenjörspraktik i Sverige", skriver advokaten.
SGI menade att de inte fått allt geotekniska material Vecon hade tillgång till.
Vecon avvek också från SGI:s schaktplanering.
Parterna har mötts en gång i en förberedande förhandling i Linköpings tingsrätt men någon förlikning har inte uppnåtts.