Ständigt festande - men låg brottslighet

Nästan varje dag. Så ofta kan Linköpingsstudenterna dricka alkohol på kårhusen under terminerna.

Kårallen Linköpings universitet

Kårallen Linköpings universitet

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2013-08-29 06:30

– Visst finns det de som festar för mycket, säger Rikard Spalle, vd för Kårservice.

Sedan maj förra året har det arrangerats närmare 300 tillställningar på kårhusen där ordningsvakter har närvarat. Utöver det erbjuds så kallade pubkvällar på veckans övriga dagar förutom söndag. I juni och juli ligger festverksamheten nere.

– Det låter mycket, jag har faktiskt aldrig räknat, säger Rikard Spalle, vd för Kårservice, som är studentkårernas egen serviceorganisation.

Kan den som vill festa varje dag?

– Ja, det kan man väl säga, så är det. Men man får ta sitt eget ansvar och avväga mot det man är inskriven för, att plugga och genomföra en utbildning, säger Rikard Spalle.

Ordningsvakterna förordnas av polisen, men betalas av Kårservice, oftast per timme. I de allra flesta vaktrapporterna från kårfesterna beskrivs den allmänna ordningen som "mycket god" eller "god". Endast vid enstaka tillfällen uppges ordningen ha varit "dålig" eller "mycket dålig".

Till och med den 26 april i år, när över hundra personer avvisades eller avlägsnades och sex personer fick omhändertas på grund av fylla, uppgavs ordningen vara "god" i rapporten. Då hade polisen tillkallats tio gånger och ett stort bråk med misshandel inträffat.

Får "rött kort"

Alla studenter är välkomna till alla fester. Den som ofta dricker för mycket, är otrevlig eller missköter sig kan få ett "rött kort". Då stängs studenten av under resten av terminen. Något som händer flera gånger per termin.

Enligt Rikard Spalle avvisar vakterna hellre för många än för få från festerna. Något som styrks i ett mejl från Marcus Bäck, driftchef på kårhuset Kårallen, om festen den 4 maj förra året. "Den höga siffran på avvisade inne kan förklaras med att det är en utomhusfest och kiss på staketet belönas med att man ombes att gå hem", skriver han.

"Vansinnigt med folk"

Vd:n påpekar att det är förhållandevis lite fylla och bråk med tanke på att universitetet har 28 000 studenter och majoriteten av dem besöker kårhusen.

– På de riktigt stora festerna är det vansinnigt mycket folk på en begränsad yta och då uppstår det incidenter, säger han.

Han får medhåll av Håkan Stenbäck, kommissarie vid Linköpingspolisen, som har jobbat mot universitetet i över 25 år. Kommissarien bekräftar att brottsligheten på campus är låg.

– Vi är förvånade över att det inte händer mer, det är anmärkningsvärt. Men det festas en hel del, det kan man inte komma ifrån. Och det är nog så att några fastnar i festandet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om