– Jag får flera samtal från folk som undrar vad det är för fågel, säger Olof Hjelm från Linköpings fågelklubb.
Den helvita anden är numera en välkänd profil i Stångån, ofta håller den till med andra gräsänder i vattnet strax nedanför korsningen Hamngatan/Storgatan. Troligen är det samma fågel som tillbringar somrarna i Tinnerö söder om Linköping – men varje höst återvänder den till stan för att övervintra.
– Den avviker ju kraftigt från övriga fåglar och kallas för Kejsaren i folkmun, säger Olof Hjelm.
Kejsaren är inte albino som många kanske tror, utan en framavlad variant av gräsand.
– Den är framavlad och uppfödd i fångenskap, därefter har den antingen rymt eller blivit frisläppt. Många av gräsänderna som finns i stan är utsläppta för jaktsyfte, säger Olof Hjelm.
Kejsaren och de andra änderna är lätta att komma nära, vankas det bara mat så kan en del av fåglarna äta direkt ur handen. Tänk bara på att inte mata med bröd, som är en väldigt näringsfattig föda för fåglarna.
Satsa istället på fågelfrön, majs eller frukt.
Stångån är isfri under stora delar av vintern och lockar till sig många fåglar som väljer att inte flytta söderut. Förutom gräsänder går vigg, storskrake, knölsvan och knipa att se med lätthet utmed ån. En promenad till nyrenoverade Nykvarnsholmen och området runt Tekniska Verken kan ge mer sällsynta fåglar som strömstare, kungsfiskare och forsärla under vintern. Alla tre arter har redan setts i höst.