Stångåstaden registrerade uppgifter om brott

Datainspektionen har efter en granskning av åtta kommunala bostadsbolag i landet konstaterat att de för olagliga register över hyresgäster. Stångåstaden i Linköping är dessutom ett av två bolag som hanterat uppgifter om brott.

Stångåstaden

(reporter: Carina Blomcrantz)

Stångåstaden (reporter: Carina Blomcrantz)

Foto: Carolina Byrmo

Linköping2014-05-23 12:00

I samband med en artikel i Corren i augusti 2013 sade Camilla Sparr, jurist vid Datainspektionen:

– Det är viktigt att både boende och bostadssökande känner trygghet i vilka uppgifter som hyresvärden registrerar om dem. Lagen är väldigt restriktiv när det gäller i vilka situationer man över huvud taget får registrera känsliga personuppgifter som rör exempelvis hälsa, etniskt ursprung och brott.Stångåstaden uppgav vid tillfället att de välkomnade en granskning och att de inte bryter mot personuppgiftslagen. I sitt svar till Datainspektionen framhöll de även att hyresgästerna själva lämnat information till dem men att man i flera fall registrerat mer uppgifter än vad som varit nödvändigt för att kunna handlägga olika ärenden. Någon systematik i detta ska inte ha funnits.

Bolaget menade att tveksamma registreringar som gjorts, uteslutande, berott på att medarbetarna inte haft tillräckligt med kunskap om personuppgiftshantering och att det krävs tydligare och mer standardiserade arbetssätt för detta.

Nu konstaterar Datainspektionen att samtliga bolag som granskats i landet brustit i sin hantering. De har inte kunnat uppvisa att de haft sitt samtycke ifrån hyresgästerna.

Camilla Sparr bekräftar att Stångåstaden även hanterat uppgifter om brott hos sina hyresgäster, något som bara två av det totalt åtta bolagen gjort.Under utredningens gång har Camilla Sparr kunnat konstatera ett visst mönster.

– Det har ofta handlat om bristande kunskap och bristande rutiner, säger hon.

Som exempel nämner hon att bolag registrerat hälsouppgifter i samband med att en hyresgäst uppgett en sjukdomsbild som skäl till varför hyran inte betalats i tid.

Vad händer nu?

– Vi har inte för avsikt att göra något. Vår uppgift var att utreda hur bolagen agerat och det finns en tydlig vilja hos dem att ändra på rutiner och utveckla kunskapen.

I skrivelsen till Datainspektionen har företaget berätta om de förändringar som gjorts och ska göras.

– Vi har nya rutiner sen ett halvår tillbaka, säger Ulf Gustafsson, Stångåstadens förvaltningschef.

Han förklarar också att vissa kunder vill ha mer personliga kommentarer i registren. Dessa är ni flyttade till ett särskilt register.

– Hyresgäster som talar om att de hör väldigt illa vill att vi ska veta att det krävs många signaler om de ska höra dörrklockan. Den informationen vill de ha sparad hos oss.

Stångåstadens förändringar är godkända av kommunarkivarien och i kommande vecka ska besluten om den nya registreringen och rutinerna tas av företagets styrelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om