Men trygga hyresgäster som trivs med sitt boende stannar kvar. Det är en grundtanke i ett projekt för social trygghet som Stångåstaden startat i Skattegården.
Skattegården är den del av Skäggetorp där Stångåstaden fortfarande äger fastigheter. Här bor lite drygt 2 000 personer varav hälften är under 24 år. Av dem är 580 personer mellan 15 och 24 år. Arbetslösheten är mer än tre gånger så hög här, jämfört med Skäggetorp i stort och 88 procent av alla som bor här har ett ursprung i ett land utanför Europa.
Så utmaningarna är stora.
I dag är engagemanget i området lågt från de som bor där. Många som får jobb flyttar därifrån. Det är bland annat detta som projektet vill ändra på.
– Vi vill att alla som bor i Skattegården ska känna sig delaktiga i sitt boende och i sitt område, säger Samad Tiemori.
Han leder, sedan början av januari, ett projekt kallat socialt trygghetsskapande som är tänkt att pågå i 4 år. Eller så länge det behövs, enligt Stångåstadens VD Fredrik Törnkvist.
Projektet har flera delområden. Ungdomar och sysselsättning är två av dem.
Det är framförallt där som Samad Tiemori vill lägga fokus. Han är före detta FP-politiker som i höstas – efter 20 år inom politiken valde att sluta . Då hade han bland annat suttit i kommunfullmäktige i tolv år. Sista mandatperioden var han dessutom ordförande i geografiska utskottet i Skäggetorp. Han har också under flera år varit involverad i en rad aktiviteter, skapat kontakter och byggt nätverk i området. Han kan sitt Skäggetorp.
Grundtanken med projektet är att få människor att bo kvar, också när de skaffat sig jobb och utbildning. Det höjer statusen på hela området. Det visar undersökningar, förklarar han
Hans eget mål är att Skattegården ska bli ett av Linköpings attraktivaste bostadsområden på några års sikt.
Projektet är än så länge i en startfas där Samads Tiemoris huvudsakliga jobb har inneburit att kontakta alla som på något sätt kan vara med och bidra. Som Arbetsförmedlingen, Jobb- och kunskapstorget, ABF och många fler.
– Vi har haft ett möte tillsammans med boende och ABF för att försöka ta reda på vilka kurser eller utbildningar som människor vill ha. Det roliga är att det kom nästan bara kvinnor på mötet.
Projektets delområden som rör ungdomar och sysselsättning ligger honom varmt om hjärtat.
– Utbildning och jobb är så viktigt eftersom det handlar om att skapa positiva förebilder och framtidstro.
Enligt Stångåstadens VD Fredrik Törnqvist funderar företaget mycket kring just sysselsättning och vad man kan göra. Inför sommaren ska man testa ett nytt sätt att förvalta.
– Normalt lägger vi ut detta på entreprenad. Men nu har vi tänkt anställa några som bor i området för att ta hand om viss skötsel, säger han.
I höst drar Stångåstaden igång ett liknande projekt i Ryd.
På lördag inviger Stångåstaden ett lokalkontor som ligger på Skattegården 127.