Stångåstaden visste inget

Först i augusti fick Stångåstaden klart för sig att det fanns svartmögel i Lotta Fäldt Magnussons lägenhet.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-11-29 11:30

– Därför har vi inte kunnat agera, säger Lars-Göran Wirsén som är chef för fastighetsförädling hos Stångåstaden.

– Vi fick larm om att det fanns en vattenläcka. Det handlade om att fixa en packning eller skruva åt något, och när det blev fixat trodde vi att allt var ok. Det fanns ingen indikation på något annat.

Att en hantverkare redan tidigare såg att det fanns svartmögel vid avloppet, och talade om det för Lotta Fäldt Magnusson, kom inte fram till Stångåstaden. Inte förrän felanmälan gjordes av Lotta själv i början av augusti.

– Då tog vi hand om saken per omgående, säger Lars-Göran Wirsén.

Varför fick Lotta ingen ersättningslägenhet?

– Vi gör olika bedömningar, beroende på skadans omfattning. I det här fallet ansåg vi att hyresgästen skulle kunna bo kvar, med provisoriska lösningar. Om hyresgästen ändå inte vill bo kvar, är det en fråga för hennes försäkringsbolag. Hemförsäkringen träder in.

Nu har lägenheten återställts och städats och fått en ny hyresgäst.

Är mögelsporerna borta?

– Vi bedömer att det inte finns någon risk där. Vi anlitar proffsentreprenörer som sköter avfuktning och sanering. De bedömer hur mycket som ska tas bort för att lägenheten ska bli helt fri från problem, och de har ingen anledning att inte göra det ordentligt.

– Det har inte vi heller. Vi är oerhört angelägna om att det ska vara rent, annars blir det jättekostnader för oss.

Lars-Göran Wirsén ser ingen anledning till oro för andra boende i samma område i Ljungsbro.

– Nej, det här är inget mögelställe. Att det har droppat vatten från ett vattenlås är ett unikt problem. Det finns ingenting som tyder på att andra skulle drabbas av detsamma.

Lotta Fäldt Magnusson har betalat hyra för en lägenhet som hon inte har kunnat bo i på länge. Det vill hon ha ersättning för, men Stångåstaden menar att hon redan har fått det hon ska ha.

– Vi har utarbetat regler tillsammans med hyresgästföreningen, säger Lars-Göran Wirsén, och där bygger ersättningen på hur stor yta som hyresgästen inte kan använda.

För exempelvis ett badrum som inte kan användas får hyresgästen 33 procents ersättning. Andra inskränkningar i nyttjandemöjligheten ger andra procentsatser.

– Det är reglerna vi går efter, och det är den ersättning som hyresgästen har fått.

Men hon har ju inte alls kunnat bo i lägenheten?

– Det är inte den bedömning vi har gjort. Lägenheten var inte obrukbar. Om hon inte håller med om detta, blir det försäkringsbolagets sak att ersätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om