– Vi vill inte dölja något. Det skulle inte vara bra för skolans rykte om det kom fram att vi försökte mörka saker, säger Magnus Nyström, enhetschef för gymnasieskolan Katedralskolan i Linköping.
Olika skolor väljer olika strategier då de har kännedom eller misstankar om att elever använder eller säljer narkotika.
Flera skolor har erfarit problem med narkotika. På Thea Privata grundskola hade skolledningen tidigare i år misstanke om att en elev langade till andra elever, men fann inte bevis. Skolan kontaktade polisen om misstankarna. Det fanns också uppgifter om att en elev använde narkotika men test på mottagning var negativt.
Enligt rektor Maria Kjellgren har berörda föräldrar informerats.
– Hur, och i vilken utsträckning, information ska gå ut till samtliga vårdnadshavare beslutas från fall till fall, förklarar hon.
På Katedralskolan kom det fram under utvecklingssamtal med elever vid jultid att narkotikaförsäljning förekom i skolan. Enhetschef Magnus Nyström säger att skolan stängt av fyra elever, kontaktat polisen, informerat föräldrarådet och skickat informationsbrev till samtliga vårdnadshavare.
– Jag ville ha hit en polispatrull med narkotikahund också, vi tyckte det skulle vara en bra signal om det syntes att polisen sökte igenom skolans lokaler. Men det gick tyvärr inte, säger Magnus Nyström.
Nyström säger att skolpersonalen märkt en mer liberal inställning till narkotika hos ungdomar. Bilden bekräftas av Niklas Roosvall, chef för områdespolisen i Linköping, som konstaterar att tonåringar och unga vuxna visserligen dricker mindre alkohol men istället visar en mer tillåtande attityd till droger.
– Vi ser en ändrad attityd till narkotika bland unga. Vi får indikationer på att narkotikaanvändandet generellt ökar och att det går ner i åldrarna. Men vi ser ändå ingen generell ökning just på skolor, säger Niklas Roosvall.
När skolor erfar problem med social oro och konflikter uppmanar polisen ofta skolledningarna att försöka lösa problemen utan polisens inblandning. Det gäller dock inte när det finns misstankar om narkotika.
– Narkotikahantering är en brottslig handling och vi uppmanar alla skolor att i ett sånt läge kontakta oss omgående. Det är jätteviktigt att ingen skola döljer någonting, säger Niklas Roosvall.