Skatteverket vill försätta Linköpingsbolag i konkurs

Linköpingsföretaget Swemet bör försättas i konkurs. Det beskedet kommer nu från Skatteverket. Orsaken sägs vara stora skulder till staten som det börsnoterade bolaget inte bedöms kunna betala.

Swemet har mellan 15-20 anställda, enligt vd Jan Axelsson.

Swemet har mellan 15-20 anställda, enligt vd Jan Axelsson.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-02-28 19:00

Den 21 februari i år inkom en ansökan till Linköpings tingsrätt från Skatteverket. I ansökan yrkar myndigheten på att Swemet, som bland annat tillhandahåller elmätare till elnätsbolag, ska försättas i konkurs.

Enligt Skatteverket har bolaget, som börsnoterades år 2015, skulder till staten på sammanlagt drygt 2,4 miljoner kronor. Vidare skriver man i konkursansökan att en utredning visat att Swemet saknar tillgångar för att fullt ut betala sina skulder.

Vd och huvudägare för Swemet, Jan Axelsson, är kritisk till Skatteverkets ansökan.

– Jag tycker det är lite hårt. Okej, vi har släpat med lite skatter under hösten, men vi har ju successivt betalat in dem, säger han.

I en bokslutskommuniké för år 2023 redovisar Swemet en nettoomsättning på närmare 48 miljoner kronor och ett rörelseresultat på drygt 5 miljoner kronor. Därför menar Jan Axelsson att 2,4 miljoner kronor inte är så mycket pengar i sammanhanget.

– Jag har fört en dialog med handläggaren på Skatteverket, och då menar hon att hon tröttnat på att vi släpar och inte betalar i tid. Och då, utan att det är överfört till Kronofogden eller någonting, så konkursansöker hon.

Axelsson säger att företaget då man lämnade in deklarationen den 12 februari hade betalat av alla skatteskulder som släpade efter. Det var i och med deklarationen som företaget påfördes den nya skulden på drygt 2,4 miljoner kronor, och nio dagar senare kom ansökan om konkurs.

– Jag sa till henne att "jag tycker inte att det är okej". Det kan ju störa oss och vår business.

Varför har det blivit så att ni släpat efter med skatteinbetalningarna?

– Det beror på flera faktorer. När man expanderar så kostar det ju pengar också, det är en bidragande orsak. En stor kund, behöver inte nämna vilken, hade lite inköpsstopp under sista halvåret förra året. Då hörsammade vi det, så det håller vi på att fakturera ifatt nu. 

Jan Axelsson räknar med att ha betalat av hela skulden till Skatteverket senast den 1 april.

Kan du inte ha förståelse för att Skatteverket vidtar åtgärder när ni vid upprepade tillfällen är sena med att betala skatten?

– Nej, jag tycker inte det. Vi betalar ju ändå det som vi deklarerar och sköter allt runt det, även om vi betalar sent.

Nästa steg i processen blir en konkursförhandling som hålls av tingsrätten. Då ska det prövas huruvida företaget är förmöget att betala sina skulder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!