På stiftskansliet har man kommit överens om två ledstjärnor i den flyktingsituation som uppstått, där nu 1 000 flyktingar kommer till Sverige varje dag. Den ena är att våga ta plats i opinionen, och där stå för ett människovärdigt mottagande. Det andra är att ge plats i församlingarna.
Stiftsadjunkt Fredrik Olofsson har ägnat dryga två veckor åt att inventera hur Linköpings stift på bästa sätt kan hjälpa till med flyktingmottagandet i landet. Bland annat har han gått igenom fastighetsbeståndet – dels det som stiftsorganisationen äger, dels det som församlingarna och pastoraten äger – för att se om kyrkan kan erbjuda boendemöjligheter för flyktingar.
– Vi som kyrka ska finnas med i det här. Det är en trovärdighetsfråga. Om vi har underutnyttjade lokaler bör vi titta vad vi kan bidra med, säger Fredrik Olofsson.
Han poängterar att församlingspastoraten har sista ordet och att det inte är Svenska kyrkan som ska driva eventuella boenden. Inga kyrkor eller kapell ska lånas ut, däremot kan tomma församlingshem komma på fråga.
Det är många bitar som ska falla på plats innan stiftet har en färdig lista att visa för Migrationsverket, och flera förutsättningar som måste vara uppfyllda.
– Det krävs att någon kommun får ett uppdrag av Migrationsverket om att det behövs boende, att någon aktör kan jobba med boendet och att församlingspastoraten har något att sälja av eller låna ut, säger Fredrik Olofsson.
Är alla med på den här satsningen?
– Jag kan inte svara för alla medlemmar i Svenska kyrkan . . . Men vi som stiftsorganisation, med biskopen i spetsen, tycker att det är viktigt att vara med. Det är en trovärdighetsfråga som kyrka.