Stiftets alla präster diskuterar kyrkans identitet

"Har jag glömt något", undrade prästen Carina Sundberg retoriskt när hon på tisdagen höll en inspirerande predikan inför över 300 kollegor från Linköpings stift, i domkyrkan.

Matilda Janzén från dansutbildningen på De Geergymnasiet i Norrköping uppträdde under gudstjänsten.

Matilda Janzén från dansutbildningen på De Geergymnasiet i Norrköping uppträdde under gudstjänsten.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2013-09-10 21:00

Just nu pågår synodalmötet i Linköping som hålls vart fjärde år. Syftet med mötet är att träffas och att diskutera kyrkoarbetet på olika nivåer. Det är många frågor som ska fram under tre dagar. Men mötet genomsyras av en sak: Andligheten och den helige Ande. Personen på plats nummer tre i kristendomens treenighet, riskerar att glömmas bort.

Mer andlighet behövs

– Anden har tonats ned i Svenska kyrkan, medan den lever på ett helt annat sätt i till exempel frikyrkan. Men den har förknippats med extatiska upplevelser som tungomål i vår tradition och det är något vi är ovana vid. Jag menar att vi kan vara mer andliga, säger Sofia Mogård, som tidigare arbetat i Skäggetorps kyrka men som nu är verksam i Borlänge.

Efter förra synodalmötet fick Sofia Mogård i uppdrag av biskop emeritus Martin Lind att skriva en bok om andlighet. Syftet var att den skulle utgöra ett diskussionunderlag till årets möte.

Bokens titel blev "Anden i gemenskap". Hon har undersökt hur anden beskrivits på olika sätt genom historien och hon har hittat några pusselbitar. Bland annat anden som möjlighet för gemenskap.

Eld och rökelse

– Den sänder ut oss i världen och blir en del av byggandet av ett gott samhälle, en värld av frid och gemenskap, förklarar Sofia Mogård.

Direkt efter en inspirerande gudstjänst med eld, rökelse och ett dansnummer hölls sedan diskussionen i Linköpings konserthus.

Elisabeth Eriksson, präst i Åtvidabergs församling, tycker att synodalmötet är ett värdefullt sätt att få träffa kollegorna:

– Vi har mycket att prata om när vi träffas. Och för oss är det viktigt att diskutera vårt arbete eftersom vi inte längre är knutna till staten. Kyrkans identitet är inte länge självklar.

Rösta

Kyrkovalet den 15 september närmar sig. Elisabeth Eriksson hoppas att många går och röstar.

– Jag hoppas också att man röstar för att man vill ha in någon. Inte bara för att man vill ha bort något parti som inte är önskvärt.

Synodalmötet är obligatoriskt för alla präster och diakoner i stiftet. Under mötet väljs också sju nya ledamöter i Domkapitlet, som är stiftets tillsynsorgan för präster och diakoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om