Stjärnregn över kocken från Kisa

Minns ni kocken Petter Johansson? Han från Kisa som utan att darra med kniven berättade att han har siktet inställt på att kamma hem Michelinstjärnor? Han håller sitt ord.

Corren har skrivit om Petter Johansson från Kisa förr. Bland annat när han fick göra desserten på Nobelfesten.

Corren har skrivit om Petter Johansson från Kisa förr. Bland annat när han fick göra desserten på Nobelfesten.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2018-02-20 18:00

På måndagskvällen storskrällde hans arbetsplats Frantzén i Stockholm. Trots att lyxkrogen öppnade så sent som i september 2017 tilldelades den tre stjärnor på ett bräde vid en tillställning i Köpenhamns rådhus. I år uppgår Michelinfamiljens restauranger till 64 stycken.

– Det är unikt och helt sjukt, säger en trött och lycklig Petter i telefon. Jag vet en krog i Oslo som fick två stjärnor 14 månader efter öppnandet, men det här!

Det blev en del firande under natten och på tisdagen var det "betongkeps" på skallen. Men är man en ambitiös kock och souschef så är man. Här finns inte tid att ligga och dra sig. Ikväll kommer nya kräsna gäster som är bespetsade på en 30-rättersmeny till ett pris av 3 000 kronor. Utan vin.

– Det är en lyx att få jobba med de råvaror vi gör. Det är det absolut bästa av det bästa, menar Petter som pratar om gänget i köket som en familj, ett väl sammansvetsat team som efter stjärnregnet är än mer peppade.

32-åringen från Kisa har jobbat på krogar i hela världen, bland annat på Gordon Ramsays trestjärniga krog i London. I somras träffade vi honom när han var hemma i Östergötland och han berättade om höstens stora utmaning och sina framtidsdrömmar.

Michael Ellis, International Director för Michelin-guiderna, sade så här när utnämningen av Frantzén offentliggjordes:

– Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan.

Ribban har legat högst upp från start, och när Frantzéns mål med verksamheten förklarades i ett pressmeddelande hette det: ”Att skapa en helhetsupplevelse som aldrig tidigare har upplevts”.

En kompromisslös strävan mot perfektion, alltså.

Det är Petter och ytterligare en souschef som dirigerar de 20 kockarna i köket. Han är involverad i allt. Här arrangeras romkornen med pincett och de lövtunna majroveskivorna snurras till utsökta rosor. Det är pilgrimsmusslor, sjöborrar, kalvhjärtbräss, vaktel, honhumrar från Irland (eftersom de är godast) gåslevermacaron och pärlhönsäggröra.

– Det är skönt nu, när stjärnspelet är över, då behöver vi inte lägga fokus på det utan kan lägga all energi på att bli ännu bättre, säger Petter som jobbar runt 55–60 timmar i veckan och tycker att det är rätt lagom.

Frantzén ligger i en 1800-talsfastighet i Klarakvarteren och har byggts om för 75 miljoner kronor. Gästerna rör sig mellan olika plan i byggnaden.

Snacksrätterna serveras i loungen, elva rätter en trappa ned och desserterna återigen i loungen.

– Det är så jäkla roligt och man utvecklas varje dag. Kockar från hela världen gör dagligen sitt yttersta för att ge gästerna något de tidigare aldrig upplevt. Just nu vill jag inget annat än att stanna här, jobba stenhårt – och njuta av framgången.

Fortsättning lär följa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om