Videon är inte längre tillgänglig
I en orosanmälan som kommit till omsorgsförvaltningen hävdar en god man att hens unga klient – en pojke i yngre tonåren – känner sig rädd på boendet. Gode mannen tycker inte att pojken blir omhändertagen på rätt sätt. "Det är ingen som bryr sig om, eller frågar efter honom... med tanke på att han är föräldralös är det SKANDAL" skriver hen.
Enligt brevet hade personalen dålig koll på vilken skola pojken gick på. Under loppet av tre veckor gick han på två olika skolor innan någon märkte vad som var fel. Enligt anmälan är också många av de yngre pojkarna rädda för de äldre som, enligt brevet – tar över och bestämmer.
Enligt klagomålen är de allmänna utrymmena för små på boendet och kvällsmaten – som pojkarna kan fixa själva – blir ensidig.
I anmälan hävdas att det är smutsigt och att städningen på toaletterna är obefintlig. Enligt uppgift är det pojkarna själva som ska städa, men det finns varken rutiner eller scheman för hur det ska gå till enligt anmälaren.
En annan anmälare skriver också att det är smutsigt i lokalerna, att ungdomarna röker inomhus och de vid ett besök hittade en vattenpipa på ett bord. Anmälaren skriver; "Toaletten som de nya ungdomarna skulle använda var fylld av kiss och det låg skit på golvet. Handfatet var fyllt med strumpor och blöta kläder".
Lindesbergsgården som är ett HVB-hem utan behandling, tar emot pojkar från olika håll, det kan vara från andra boende för ensamkommande barn, andra HVB-hem eller SIS-hem (statens institutionsstyrelse).
På omsorgsförvaltningen känner man till kritiken. Kvalitets- och utvärderingskontoret jobbar med frågan men har hittills inte fått tag på verksamhetens chef, Kaj Gustav Björk. Något som tf omsorgschef, Anders Peterson, säger kan beror på att det är semestertider.
På Lindesbergsgården svarar föreståndaren Malin Stjärnskog att hon är medveten om vissa klagomål och att de också åtgärdat det som inte fungerat.
– Vi har regelbunden och bra kontakt med sociala förvaltningen oavsett om det rör sig om utflyttningar, inflyttningar och omplaceringar, säger hon.
I dag bor det 14 unga pojkar på boendet. Malin Stjärnskog säger att det säkert kan upplevas stökigt ibland.
– Men det är nästan omöjligt att få 14 individer och deras Gode män helt nöjda med allt.
Lindesbergsgårdens avtal med Linköpings kommun började gälla 1 januari i år. I höst ska verksamheten granskas av IVO. Något som är rutin i liknande verksamheter som drivs i privat regi.