Polisen fick larmet vid 07-tiden på måndagsmorgonen. Ett inbrott på den mag- och tarmmedicinska kliniken på US uppges ha skett under helgen och sjukvårdsmaskiner till ett värde av flera miljoner kronor har stulits från ett våningsplan på sjukhuset. Polisen har spärrat av våningsplanet för en teknisk undersökning. Det finns ännu inga misstänkta i ärendet.
– Det handlar bland annat om utrustning för gastroskopi och endoskopi som har stulits, säger Hanna Andersson, presstalesperson vid polisen.
Enligt polisen är värdet på den utrustning som stulits mellan 8 och 10 miljoner kronor i nypris.
– Värdet är sannolikt något lägre än så på stöldgodset eftersom det rör sig om begagnad utrustning. Men det rör sig ändå om ett betydande värde.
Enligt polisen är det oklart exakt när stölden skedde.
– Den har skett någon gång mellan klockan 16.30 på fredagen och 07.00 på måndagen, säger Camilla Thorström vid Linköpingspolisen.
Så sent som under natten till den 19 juni i år skedde en liknande stöld på lasarettet i Karlskoga. Då stals 14 endoskop till ett värde av omkring 4 miljoner kronor.
– Det är självklart intressant att titta på eventuella samband, säger Camilla Thorström.
På måndagen hålls avdelningen stängd, men redan på tisdagen hoppas Henrik Hjortswang, verksamhetschef på magtarmkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, att man kan vara igång igen. Om än med begränsad kapacitet.
– Det är alla våra endoskopiinstrument som har blivit stulna, berättar Henrik Hjortswang.
Totalt rör det sig om 22 endoskopiinstrument och två maskiner för behandling av de bilder maskinerna samlar in. Just nu jobbar man på flera olika sätt för att inte patienterna ska drabbas. Men det kommer bli förseningar menar Henrik Hjortswang.
– Att köpa in helt ny utrustning och få den på plats ligger normalt sett på mellan två och tre månader. Nu försöker vi lösa det på andra sätt. Bland annat genom att låna från andra. Akuta undersökningar kan vi göra genom att låna utrustning från operation. Så behöver en undersökning verkligen bli gjord, så klarar vi det.
Någon lugn semesterperiod hade Henrik Hjortswang inte räknat med.
– Vår verksamhet behöver egentligen gå på fullt hela tiden. Så vi försöker köra fullt ut även på sommaren. Så det här är oerhört olyckligt för patienterna som skulle behöva undersökas.
Var utrustningen tar vägen eller vem som har sakkunskapen som behövs vet inte Henrik, men han tror inte den säljs inom Sveriges gränser.
– Det är samma sakkunskap som finns inom andra områden, som krockkuddar till bilar. Det är ett beställningsjobb.