Stoppade befarad könsstympning

I somras omhändertogs tre barn bosatta i Linköping för att de riskerade att bli utsatta för könsstympning. Nu kritiseras socialtjänsten för hur det gick till.

Linköping2015-12-15 12:00

Barnen togs om hand under ett dygn vid ett så kallat omedelbart omhändertagande. Föräldrarna anser att det skedde utan anledning och har ifrågasatt om det var riktigt att socialtjänsten pratade med barnen utan att de fick vara med. De har klagat till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Socialtjänsten visste om att åtminstone en av systrarna i familjen utsatts för könsstympning när den fick vetskap om att familjen planerade en resa. Den misstänkte då att de yngre barnen riskerade att utsättas för könsstympning under resan. Det fattades därför beslut om att barnen omedelbart skulle omhändertas. När socialjouren kom, visste föräldrarna inte varför det skedde. De hade inte fått reda på att en utredning om barnens skyddsbehov pågick. Dessutom fanns ingen tolk på plats.

IVO anser att det var riktigt att omhänderta barnen. Myndigheten konstaterar att det finns stöd i "lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor" för att inte informera föräldrarna under utredningen, men tar inte ställning till om det var riktigt i det aktuella fallet. Men det var fel att det inte fanns en tolk med när sociajouren hämtade barnen. Föräldrarna förstod därför inte varför barnen togs ifrån dem.

Socialnämnden får också kritik för att det dröjde nästa tre veckor från det att socialtjänsten fick vetskap om resan och till det att en bedömning av barnens skyddsbehov inleddes. Den bristen kommer att följas upp inom ramen för en tillsyn av socialnämndens barn- och ungdomsvård som pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om