Stor polisinsats – två greps för förberedelse till mord

Polisen kan ha förhindrat ett allvarligt våldsbrott i Linköping. På måndagsmorgonen grep polisen två personer som, enligt åklagaren, är misstänkta för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Vid klockan 10 plockades avspärrningsbanden, som gick runt skogsdungen, ner igen.

Vid klockan 10 plockades avspärrningsbanden, som gick runt skogsdungen, ner igen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-10-30 09:12

Vid 06-tiden på måndagen inledde polisen en större insats på Pionjärgatan i stadsdelen Berga i Linköping. 

Polisen spärrade att ett större område och såg ut att leta efter något i en skogsdunge i området. Uniformerade poliser sågs bära med sig bruna papperspåsar – påsar som vanligen används för att förvara bevismaterial i. 

Polisen var till en början förtegen om vad som låg bakom morgonens insats. Strax före klockan 11.00 gick dock polisen ut med följande knapphändiga information på sin hemsida: "Polis har varit på plats i centrala delarna av Linköping med anledning av ett misstänkt brott. Två personer har gripits. Initialt spärrades ett område av, men denna avspärrning är nu släppt. Med hänvisning till förundersökningssekretess kan vi i nuläget inte gå ut med mer information. Ärendet är åklagarlett."

Polisen ville inte uppge vilket eller vilka brott som de två gripna misstänks för. 

– Avspärrningen är precis hävd och två personer är gripna och vi måste få en chans att delge och förhöra. Det är så väldigt tidigt i utredningen, därför har vi inte kunnat gå ut med information, sade Angelica Forsberg, polisens presstalesperson.

I samband med det första, ofta korta, förhör som hålls med en misstänkt gärningsperson ska denne delges brottsmisstanken och då få en chans att avge sin inställning – om personen erkänner eller förnekar brott. Vid misstankar om allvarligare brottslighet är det vanligt att förhöret omedelbart avbryts efter att brottsmisstanken framförts. Detta för att den misstänkta personen ska hinna få en advokat förordnad som kan närvara vid ett andra, mer ingående förhör.  

Strax före klockan 14.00 meddelade kammaråklagare Elin Åkerberg, som leder förundersökningen, att de gripna personerna är misstänkta för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Åklagaren var på måndagen förtegen om vad som ligger bakom brottsmisstankarna. 

– Bägge personerna som greps är nu anhållna som på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord och grovt vapenbrott, säger Elin Åkerberg och fortsätter: 

– Jag vill inte lämna några uppgifter om de två misstänkta. 

En uppgiftslämnare till redaktionen uppgav under dagen att polisen såg ut att leta efter skospår på en adress på Pionjärgatan. 

De två anhållna personerna måste begäras häktade eller försättas på fri fot senast på torsdag. 

Polisen har spärrat av ett stort område i Berga.
Polisen har spärrat av ett stort område i Berga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!