När vi når Erik Garberg per telefon sitter han och följer Nobelfesten. Att deras getost, Bjälboättens vita, skulle få en plats på Nobelfestens meny visste han inte med säkerhet förrän menyn offentliggjordes.
– Men så mycket ost har ju aldrig åkt upp till Stockholm på ett event, så jag hade en känsla av att "kanske kommer den på menyn".
Ansvarig för årets Nobelmeny är Jessie Sommarström. Erik berättar att hon tidigare har använt gårdsmejeriets produkter.
– När jag förstod att Jessie Sommarström var ansvarig för Nobelmiddagen förstod jag väl att vår getost, som åkt i stora mängder upp till Stockholm, skulle användas på Nobelmiddagen.
Beställningen kom ganska långt i förväg, berättar Erik.
– Den har varit prioriterad och det har gjort att jag på marknader har haft lite brist på getost, säger han med ett skratt.
Hur mycket ost rör det sig om?
– Det är lite svårt att säga exakt kilo, men upp emot 180-200 kilo.
Erik förklarar att det finns möjlighet att beställa Nobelmiddagen i efterhand, så på torsdag ska en ny laddning getost skickas upp till Stockholm.
Hur reagerade du när du såg att er ost skulle serveras?
– Jag blev lite ödmjuk, för att säga det milt. Alltså, man blir lite rörd när man får det bekräftat. Jag kan aldrig se på tidigare Nobelmenyer att det har använts getost i den graden. Det är modigt att servera getost till 1 300 gäster. Då ska du veta vad du gör när du sätter smaker, säger Erik och tillägger:
– Den biten kan Jessie Sommarström så otroligt bra. Hon är så duktig på det här med att sätta smaker, så att inte getosten blir för stark utan är ätbar för alla 1 300 gäster.
Getosten, fylld med libbsticka, serverades till förrätt tillsammans med svenska betor, honung, rosenkvitten och rostade pumpakärnor. Erik beskriver det som "en helt fantastisk smakkombination".
– Upplägget på tallriken var ett konstverk. I ytterkant var det en ring av getost och mitt på tallriken var det en rosett med getost. Getosten fick en speciell... Det var det som var hela huvudgrejen med förrätten, att det var getost, säger han och fortsätter:
– En sak är att jag gör getosten, men en annan är att se hur den blir presenterad på en tallrik för världens finaste middagssällskap. Det är helt otroligt.
Vad tror du att det här kan innebära för ert gårdsmejeri?
– Det betyder enormt mycket att få sin ost serverad på världens mest kända middagssällskap.