Företag går samman – vill bygga i centrum

Stångåstaden och familjen Åhman satsar på ett gemensamt byggprojekt i centrala Linköping. Det rör sig om flera nya hus vid Storgatan och Drottninggatan.

Här är kvarteret som Stångåstaden och Centrum Förvaltning vill bygga ut. Men först måste en ny detaljplan arbetas fram, så det lär ta några år innan spaden sätts i marken.

Här är kvarteret som Stångåstaden och Centrum Förvaltning vill bygga ut. Men först måste en ny detaljplan arbetas fram, så det lär ta några år innan spaden sätts i marken.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-11-12 18:00

Åhmans företag Centrum Förvaltning äger sedan ett tiotal år Clarion Collection Hotel Slottsparken, det som en gång i tiden hette Rally Hotell.

När Rally invigdes 1960 gick riksettan längs Storgatan och framför hotellet byggdes en dygnet runt-öppen mack. Nu är macken sedan länge borta och kvar är en trekantig parkering, där Storgatan och Drottninggatan löper samman.

– Vi har länge tänkt att det går att göra något bättre av den tomten. Det är ju entrén till staden och idag möts Linköpings besökare av en parkeringsplats och en brandvägg, säger Carl Åhman.

undefined
"Vi vill utveckla hela kvarteret, även Nygatan/S:t Korsgatan bakom hotellet. Där upplevs det idag som en bakgata, okänd för många Linköpingsbor", säger Carl Åhman och Michael Stenberg.

Längs Drottninggatan – från den nyligen nedlagda lampaffären och nedåt – är det Stångåstaden som är fastighetsägare.

– Åhmans tog kontakt med oss och det blev vi jätteglada över. Nu har vi chansen att tillsammans ta ett helhetsgrepp på kvarteret, säger Michael Stenberg, fastighetschef på Stångåstaden.

De båda företagen har lämnat in en detaljplaneansökan till kommunen. Där föreslås en byggnad på den trekantiga tomten, men också två bostadshus på grönytan lite längre ner på Drottninggatan. Dessutom finns tankar på att bygga ut hotellet på höjden, liksom byggnaden med den före detta lampaffären.

undefined
Stångåstaden och Centrum Förvaltning vill bygga ut och bygga nytt i kvarteret där Storgatan och Drottninggatan möts. Föreslagna nybyggen är ljusgröna, möjliga utbyggnader mörkare gröna.

Sammanlagt skulle det, enligt ansökan, kunna handla om volymer på 14 000 nya kvadratmeter. Stångåstaden vill i första hand bygga bostäder, men vad det i övrigt ska bli för innehåll i byggnaderna är inte bestämt.

Byggnaden i korsningen föreslås bli "en reslig byggnation som tar plats, en signaturbyggnad".

– Allt är i ett väldigt tidigt skede och vi har inte diskuterat antal våningar eller så. Men vi tänker oss en byggnad som sticker ut, samtidigt som den kopplar an till historien och tar hänsyn till kulturmiljön runtomkring. Vi vill bygga något som skapar liv och rörelse, säger Carl Åhman.

Kvarteret ligger nära slottet, stadshuset och domkyrkan. De båda företagen vill därför i ett tidigt skede samla in synpunkter från Statens Fastighetsverk och stiftet.

Samhällsbyggnadsnämnden har ännu inte tagit ställning till planansökan, men ordförande Muharrem Demirok (C) låter entusiastisk.

– Det är jättekul! Linköpings city behöver växa åt flera håll. Det här är ju två väldigt stabila fastighetsägare och när de går samman på det här sättet blir det inte bara fastighetsutveckling utan stadsutveckling. Sedan behöver kommunen också bidra, till exempel genom att utveckla parken intill.

undefined
Den 1 februari 1960 öppnades bensinmacken vid Rally Hotell. Från vänster ses Sven Carnström, Sten Pantzar, Laila Boström, Ulla Persson och Yngve Johansson.
Karta: Storgatan/Drottninggatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!