Notan efter husbygget överraskade alla

54 procent lägre klimatpåverkan – och bara 2 procent dyrare än ett betonghus. Det blev slutresultatet för det nybyggda trähuset Magasinet. "Ett fantastiskt resultat", säger Sara Malmgren på Sankt Kors.

Magasinet i Ebbepark är det första ­kontorshuset som byggts i trä i Linköping, åtminstone i modern tid. Klimatpåverkan blev 54 procent lägre än om det hade byggts i betong, enligt Sankt Kors.

Magasinet i Ebbepark är det första ­kontorshuset som byggts i trä i Linköping, åtminstone i modern tid. Klimatpåverkan blev 54 procent lägre än om det hade byggts i betong, enligt Sankt Kors.

Foto: Sofia Andersson, FotograFia

Linköping2024-01-27 07:30

För drygt ett år sedan invigdes Magasinet, ett sexvåningshus i Ebbepark där bara grunden och källaren med skyddsrum är byggda i betong. Resten är av trä.

Nu har Åhlin & Ekeroth, som byggde huset, räknat på vad samma hus skulle ha kostat att bygga i betong. Det visar sig då att trähuset inte blev särskilt mycket dyrare, bara 2 procent.

undefined
"Jag tror definitivt att fler kommer att vilja bygga i trä", säger Sara Malmgren, hållbarhetschef på Sankt Kors.

Sara Malmgren, hållbarhetschef på Sankt Kors, är sprudlande glad över resultatet.

– Det är fantastiskt! Argumentet mot trähus är alltid att det blir så mycket dyrare. Nu har vi visat att det inte behöver vara det, säger hon.

Johan Klasa, projektledare på samarbetspartnern Team Projektpartner, håller med.

– Resultatet slår våra förväntningar. Det är tydligt att trä är ett riktigt intressant alternativ när man tittar på utsläppen kopplat till kostnaden, säger han.

Det är ju ändå lite dyrare. Varför ska man välja trä?

– Klimatvinsten är en stor del. Den tror jag blir viktigare och viktigare för alla som vill äga fastigheter, säger Sara Malmgren.

Hon pekar också på att trähus går snabbt att bygga med prefabricerade delar – en delförklaring till den oväntat låga byggkostnaden. Hela stommen byggdes på 32 arbetsdagar. Trä ger också en bättre arbetsmiljö för byggarna och många som bor och arbetar i trähus upplever inomhusklimatet som bättre.

Sara Malmgren tror att trähus har framtiden för sig.

– Det gäller bara att våga göra det första gången. Kunskapen ökar hela tiden och det gör också antalet leverantörer.

undefined
Dikt an mot Magasinets ena gavel planerar Stångåstaden att bygga ett bostadshus.
Sara Malmgren, hållbarhetschef på Sankt Kors.
Sara Malmgren, hållbarhetschef på Sankt Kors.
Karta: Kerstingatan 21
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!