– Det är en del av Linköpings historia. På många platser i Sverige måste folkparkerna stänga. Det är viktigt att kunna visa upp det här i Gamla Linköping, säger Tina Karlsson, museichef, och Linda Ganbrant, förvaltare och projektledare på Bryggaregården som äger byggnaderna i Gamla Linköping. Det var kronan på taket som fick stå symbol för hela parken under flyttceremonin på tisdagen. Redan under veckan fortsätter arbetet med att flytta över takstolarna. De är kanske särskilt viktiga eftersom de kommer att göra den nya utomhusteatern i Gamla Linköping mindre väderberoende. De är också en avgörande del av den ursprungliga teaterbyggnaden som blev klar 1927.
Regnskydd– Allt var inte bättre förr. I protokollen från 1920-talet framgår att man hade väldigt regniga somrar. Teatern byggdes 1921, men utan taket som tillkom sex år senare. Tak över huvudet räddade publiksiffrorna, berättar Johan Högquist, byggnadsantikvarie i Gamla Linköping.
Satsningen med flytten för 13 miljoner kronor kommer sig av lägenhetsbygget på Folkets parkområdet. Den finansieras genom Westman-Wernerska stiftelsen och till viss del av HSB.
För Linköpingsborna är teatern känd som en ganska stor överbyggnad. Den har byggts ut i omgångar. Men under allt fanns många detaljer bevarade.
Liten parkmiljö– Tak, fönster dörrar och olika prydnadssnickerier. Vi flyttar också över utomhusbelysning och rosenspaljéer. Meningen är att bygga upp en liten Folkets park-miljö i Gamla Linköping, säger Linda Ganbrant.
Och sedan ska den fyllas med verksamhet. Årets utomhusteater blir en lite mindre produktion av "Från A till Ö" som på grund av bygget sätts upp i von Lingens gård. Folkets park-teaterns återuppbyggnad beräknas färdig till årsskiftet. Friluftsmuseet och Bryggaregården har inte till huvuduppgift att söka efter flyttbara hus i Linköping. Men man är intresserad av flera objekt, bland annat de gamla torpen vid Ryttargårdskyrkan och Garnisonsmuseet.