Det går helt klart att pruta på sina bolån. Det visar Correns rundringning till åtta banker. Samtliga storbanker erkänner mer eller mindre rakt av att många av deras kunder lyckats pruta ner sina bolån. Mer än så vill bankrepresentanterna inte berätta och de värjer sig speciellt mot att nämna några speciella räntenivåer.
En sammanfattning av bankernas agerande efter ett visst resonerande är att det för en kraftfull och envis förhandlare finns möjligheter att pruta ner låneräntan till samma nivåer som nischbankerna konkurrerar med. Vad det gäller rörliga lån ligger smärtgränsen därmed för storbankerna på cirka tre procent.
-- Det finns en förhandlingsmån, det gör det. Men slutresultatet beror på kundens relation till banken. Det är nog ganska många som får åtminstone några punkters sänkning (marginell sänkning). Det är betydligt färre som får större sänkningar, knappast inte ens en tiondel av låntagarna, säger Camilla Ekstrand på Föreningssparbanken/Spintab som är affärschef i Linköping.
Peter Norell är ställföreträdande kontorschef för bolån på SEB i Linköping. Han upplever att situationen på räntemarknaden i Sverige ändrats:
-- Tidigare låg alla banker på samma räntenivå. Nu har det uppstått en tydlig priskonkurrens om räntor. För vår bank skulle jag kunna säga att prutmånen på bundna räntor är lägre än för den rörliga räntan.
Nischbanker som statliga Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag, SBAB, Länsförsäkringar bank och Skandiabanken uppger att de inte har någon prutmån.
Men när investmentbanken Golden Sachs nyligen kontrollerade den svenska bolånemarknaden visade det sig att SBAB mycket väl kunde pruta både sin rörliga och sina fasta räntenivåer. Så var det med det kategoriska nejet.
Linköpingsborna är helt klart riskbenägna. Samtliga bankrepresentanter uppger att de flesta Linköpingsbor fortfarande väljer rörliga lån när de köper en villa eller bostadsrätt.
Ser man till bankernas totala boutlåning över tid är en återkommande siffra att 60 procent av utlåningen är rörlig och 40 procent bunden och då ofta på två--tre år.
Jens Orgren på statliga Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag, SBAB, uppger till och med att antalet som väljer rörliga lån ökar:
-- Tendensen är att fler väljer rörliga lån. Samtidigt är folk mer aktiva och medvetna kring sina bolån och funderar på hur de ska hanteras och ställer frågor hur de ska göra om de vill binda sina lån och hur snabbt det går, säger Jens Orgren.
Peter Norell på SEB delar bedömningen och det han säger är representativt för de flesta banker:
-- Folk är något av chanstagare, min bedömning är att av nya bolån så är 65 procent rörligt och 35 procent bundet. Mer än hälften av låntagarna väljer att ha allt rörligt och av dem som kombinerar rörligt och bundet så blir fördelningen på lånet en tredjedel bundet och två tredjedelar rörligt.
Samtliga bankföreträdare utom Skandiabankens uppger att över hälften som tar bolån tecknar ett låneskydd i händelse av dödsfall eller olyckshändelser.
Räntesäkring i avvaktan på att en affär ska bli klar är inget som Linköpingsborna tycker är speciellt viktigt.
Endast på Föreningssparbanken/Spintab tycker man sig ha noterat ett kundintresse för räntesäkring vilket tidigare inte förekommit.