KMC: s uppdrag är att hantera kris- och katastrofmedicinska händelser ur ett regionalt, nationellt men också internationellt perspektiv.
– Det här är ett otroligt stimulerande uppdrag och ett spännande område att jobba i, sade centrumchef Jan Johansson strax innan invigningen.
Han har själv arbetat inom landstinget i Östergötland i 25 år och är i grunden utbildad narkosläkare.
Linköping har även tidigare haft ett katastrofmedicinskt centrum men enligt Tore Vikström, professor på Liu/KMC, har verksamhetens omsättning ökat markant under senare år och antalet fast anställda är idag uppe i 25 personer.
De nya, mer ändamålsenliga lokalerna på Johannes Magnus väg med högteknologisk utrustning, ska kunna förbättra möjligheterna till både utbildning och forskning.
– Det finns inget liknande i Sverige, poängterade Jan Johansson.
Han visade även prov på ett pedagogiskt verktyg för övning och utbildning kallat Emergotrain system. Enkelt förklarat används olika symboler, som skadade personer till vård- och räddningspersonal, med vilka man kan skapa katastrofscenarion.
I samband med invigningen, som lockat många yrkesverksamma från hela landet, framhölls också verksamhetens framtida visioner.Ett av målen är att bli ledande inom katastrofmedicin. Att öka samverkan med olika myndigheter, landsting och intresseföreningar och att prioritera forskning inom kris- och katastrofberedskap var andra viktiga punkter som nämndes.