– Jag har gjort en lista och det är några hundra nu som har gått kursen och en ganska stor procent av dem har blivit kyrkomusiker, säger Karin Wall-Källming, stiftsmusiker.
Under två veckor varje sommar samlas barn och unga i Linköpings stift för att lära sig spela orgel, i en kurs som funnits sedan 2006. Karin Wall-Källming var den som tog initiativet till kursen och anledningen var den beräknade kyrkomusikerbristen.
– Det behövs 900 nya kyrkomusiker de närmaste femton åren, säger hon.
Karin Wall-Källming säger att det finns ett flertal orgelkurser runt om i landet, men att skillnaden mellan dem och Linköpings stifts är att deras är gratis. Kursen finansieras av stiftet och det som eleverna själva har ansvar för är boendet.
En av personerna som varit involverade i kursen sedan start är orgelpedagogen Nils-Gunnar Karlson. Han säger att stiftet valt att prioritera kursen, trots svårt ekonomiskt läge orsakat av coronapandemin, för att det är en kurs för barn och unga.
– Det var ett väldigt tryck i år och stort intresse, vilket kan bero på att gymnasierna haft distansundervisning och då vill man gärna träffas i någon form, säger Nils-Gunnar Karlson.
På grund av coronapandemin visste Karin Wall-Källming inte om det överhuvudtaget skulle bli någon kurs i år. Hon säger att anledningen till att de valde att köra på med kursen var för att Anders Tegnell sagt att ungdomar behöver något att göra. I stället valde de att anpassa sig efter situationen. Vanligtvis under orgelkursen, undervisar de även solosång och kördirigering. Solosången görs nu enskilt och kördirigeringen har tagits bort helt. Trots ändringarna tycker Wall-Källming att det är bra att de fortfarande kunnat satsa på kyrkomusiken.
– Ska vi ha några nya musiker så är det här det bästa sättet. De får träffa varandra och se att de inte är ensamma, säger hon.
En av dem som deltagit den här sommaren är Linda Jonson, som framöver ska utbilda sig till kantor.
– Det är jätteroligt och det har varit väldigt nyttig information för vad jag ska göra härnäst, säger Linda Jonson.
Hur det ser ut för orgelkurserna i framtiden kan Karin Wall-Källming ännu inte svara på, men hon hoppas på att Linköpings stift väljer att fortsätta finansiera dem.
– Jag tror att de gör det, det lät så. Även om det ska sparas en massa hela tiden.