"Stress och personalbrist leder till dåligt bemötande"

I sin utbildning lär hon sig att bemöta de gamla inom vård och omsorg på samma sätt som socialtjänstlagen kräver. Men i praktiken fungerar det inte så.

Foto:

LINKÖPING2007-05-03 00:00

- Bemötande med respekt, empati och integritet.

Vårdens viktigaste tre ord, anser Britt Kindberg som är vårdbiträde på väg att utbilda sig till undersköterska.

Men i vardagsslitet fungerar det annorlunda när för få anställda ska vårda för många gamla och sjuka i privat och kommunal hemtjänst. Hon berättar om sina egna erfarenheter.

Inte kränka

- Vi är för få för att leva upp till lagens krav och då brister vi lätt i vårt bemötande. Stressen är en riskfaktor som kan leda till kränkningar och resultera i att personalen inte klarar av ett professionellt förhållningssätt till vårdtagaren, förklarar Britt Kindberg.

Men personalen då, bryr du dig inte om dem?

- Självklart lider jag med dem som tappar orken när de engagerar sig och gör allt för att det ska bli bra utan att orka ända fram. Många jobbar sig sjuka. Kom alltid ihåg varför du går till jobbet och tänk på att "jag är till för vårdtagaren och inte tvärtom". Du ska alltid se individen, säger hon som en programförklaring.

Men är det ändå inte förståligt om ett vårdbiträde som utsätts för hård press tappar humöret och fräser till?

- Du får aldrig kränka någon.

Kompiskoll

Antalet anmälningar (Lex Sarah) från personal, chefer och anhöriga om missförhållanden inom både privatiserad och kommunal verksamhet ökar år från år.

Men vem kollar då att Britt Kindberg lever som hon lär på jobbet?

- Mina kollegor. Du har en chef och du tillhör förhoppningsvis en frisk organisation med bra kommunikation inom gruppen. Där tar man upp den typen av frågor.

Ser du själv fram emot att inlemmas i dagens vård och omsorg?

- Nej, inte som den ser ut i dag. Jag vill att alla ska få en värdig ålderdom. De gamla ska få tvätta sig på kvällen i sin egen takt. Ingen ska behöva dö ensam, vi ska vaka dygnet runt. Men det behövs mer pengar och kompetent personal. Regelbunden utbildning och så måste vi tala om etiska dilemman.

Värde i pengar

Hon har besökt äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd) för att diskutera sitt projektarbete "Professionellt förhållningssätt inom äldreomsorgen". Ett elevarbete som är en del i studierna på Birgittaskolans omvårdnadsprogram.

- Vi pratade om den kundvalsmodell som han vill införa nästa år. Då undrade jag hur den ska lyckas höja kvaliteten inom äldreomsorgen eftersom det inte finns plats för alla på "bra" boenden. Jag tror inte att vi förstod varandra, säger hon med ett snett leende.

Du säger att samtal är arbete, vad betyder det?

- Att skapa förtroende hos en person eller vårdtagare genom att lyssna aktivt för att förstå deras behov och för att ta del av personens historia.

Varje månad betalar minst 10 000 Linköpingsbor för olika former av vård, omsorg och service i sitt dagliga liv. Det kostar kommunen knappt 1,5 miljarder kronor i år.

- Frågan är hur vi värderar våra gamla. I människovärde eller pengar? Egentligen är det bara att följa socialtjänstlagen eftersom den innehåller det som är bra och som behövs för att vi ska göra rätt, anser Britt Kindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om