Strid om resursskolor

Linköping tar strid för rätten att få fortsätta att organisera så kallade resursskolor på det sätt som görs i dag.

Linköping2014-11-13 19:00

Det var i oktober som Skolinspektionen kom med beslutet att Linköping – mot ett vite på 700 000 kronor – var tvungen att förändra sättet att organisera sina så kallade resursskolor.

Men Linköpings kommun – genom barn- och ungdomsnämnden – är beredd att ta upp striden och kräver att Skolinspektionens beslut ska upphävas "då det saknas stöd i lag, förordning eller myndighetsföreskrift".

I dag finns sju resursskolor i Linköping. Totalt omfattas 47 elever från lågstadiet upp till högstadiet.

Striden gäller inte kommunens rätt att ha skolorna. Den rätten har man. Istället handlar det om sättet att organisera verksamheten. Linköping har valt att ha en rektor för alla de sju resursskolorna och därmed samlar man också ett elevvårdsteam, en skolkurator, en skolläkare och en skolsköterska tillsammans med specialutbildad personal i en och samma organisation.

– På det sättet får man en samlad ingång till den här eleven som kan hålla kontakt med de aktörer som är inblandade, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M).

Skolinspektionen däremot anser att ansvaret för den enskilde eleven ytterst ska ligga på "hemskolans" rektor. Vilket skulle kunna innebära att 47 rektorer och lika många elevvårdsteam, skolläkare och skolsköterskor – på håll – ska hålla kolla på allt som rör eleven. Från utveckling till måluppfyllelse, och dessutom ska rektor ha kontakt med föräldrar.

För friskolorna är det fritt att göra som Linköpings kommun gör i dag. Enligt barn- och ungdomschefen Lars Rejdnell står det ingenstans i skollagen att inte också kommunala skolor kan göra på samma vis.

Skulle andra regler gälla för kommunala skolor än för friskolor så strider det mot likabehandlingsprincipen, hävdar han.

Ordförande i barn- och ungdomsnämnden är också synbart irriterad över att Skolinspektionen har velat göra detta till en fråga om exkludering och inkludering. Den diskussionen finns inte med som grund för vitesbeslutet men är en diskussion som Skolinspektionen – enligt Rosencrantz – dragit ett steg längre i diskussionen med media.

– Skolinspektionen hävdar att eleven får svårt att återgå till sin skola efter att ha varit på resursskola men det stämmer inte, säger hon.

Orsaken till att Linköping tar upp striden med skolinspektionen handlar om att det är bättre för eleverna att göra som Linköping gör, enligt Catharina Rosencrantz.

– Det är en otroligt dyr verksamhet men det ger bättre kvalitet för både elever och föräldrar, och ger eleverna bättre förutsättningar att nå sina mål, säger hon.

Resursskolor

Skolinspektionen krävde att organisationen för resursskolor skulle förändras från och med årsskiftet och hotade med 700 000 kronor i vite (en sorts böter)

Kommunen begär nu inhibition. Det innebär att ett beslut ska avvaktas med att utföras och inte får verkställas.

i Linköping finns...

7 resursskolor

47 elever går på resursskolor

15 000 är det totala antalet elever i grundskolan i Linköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om