Striden mot skolinspektionen fortsätter

Nu vänder sig Linköpings kommun till Högsta förvaltningsdomstolen för att slippa organisera om sina resursskolor.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2015-01-16 16:08

Tvisten mellan Skolinspektionen och Linköpings kommun har pågått sedan inspektionen i höstas meddelade att kommunen skulle tvingas till vite på 700 000 kronor om inte resursskolornas organisation gjordes om. I Linköping anser man att det är effektivast att de sex resursskolorna finns i en organisation, under en ansvarig rektor. Skolinspektionen däremot anser att ansvaret för de, i dagsläget 47 eleverna, ska ligga hos rektor på den skola eleven ursprungligen valde. Vilket i princip skulle kunna innebära att ansvaret för resursskolorna sprids ut på 47 organisationer.

Företrädare för kommunen som barn- och ungdomsnämndens förre ordförande Catharina Rosencrantz (M) och barn- och ungdomschef Lars Rejdnell har tidigare påpekat att det sätt som Linköping organiserar sina resursskolor på är tillåtet för friskolorna. Man har därför begärt inhibition för att slippa göra en förändring innan själva sakfrågan bedömts.

– Eftersom utgången i målet är oviss vill inte kommunen tvingas genomföra en förändring som framförallt får stora konsekvenser för en mycket utsatt grupp elever, säger Lars Rejdnell.

Det är snart tre år sedan Skolinspektionen gjorde sin tillsyn. Man hade ingen kritik mot undervisningen men ansåg att organisationen stred mot skollagen.

Enligt Lars Rejdnell har Linköpings kommun stöd i sin tolkning av skollagen av bland andra Mikael Hellstadius som har varit med om att skriva skollagen och dessutom bistår Linköpings kommun som juridiskt ombud.

Även Skolverket och Sveriges kommuner och landsting går på kommunens linje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om