Striden över – Röda magasinet flyttas

Den infekterade historien om Garnisonsmuseet har fått ett slut.

Jo, det blir en flytt av Röda magasinet till Gamla Linköping.

Jo, det blir en flytt av Röda magasinet till Gamla Linköping.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-04-08 13:17

Förvaltningsrätten går på Riksantikvarieämbetets (RA) linje och anser inte att en flytt skadar historien om Linköpings militära arv.

Hela historien om Garnisonsmuseet och dess eventuella flytt till Gamla Linköping har blivit en riktigt infekterad strid mellan kommunen, länsstyrelsen och faktiskt också friluftsmuseet Gamla Linköping som – visade det sig – inte har varit jätteintresserad av att få ansvaret för Garnisonsmuseet.

Men nu ser det alltså ut som om frågan är löst. Under tisdagen kom domen från förvaltningsrätten. Rätten gör bedömningen att den första flytten av byggnaden – 1942 – gjorde att den förlorade mycket av det värde som skulle skyddas av den byggnadsminneförklaring som länsstyrelsen hävdat, skulle omöjliggöra en flytt.

Rätten anser inte heller att magasinet sedan flytten fått en så stark koppling till sin nya plats på garnisonen att den absolut måste upplevas just här.

Rätten skriver: " Av betydelse för detta är även att förhållandena kring den nuvarande placeringen till följd av nedläggningen av de militära regementena (A1, I4 och T1) har förändrats väsentligt för en militärhistorisk byggnad".

Beskedet om att det är fritt fram att flytta byggnaden gör att glädjen är stor hos Garnisonsmuseets styrelse. Ledamoten Hans Zettby är överlycklig över domen.

– Nu blir det blir flytt och det känns så förbaskat bra. Jag är så lycklig så vet knappt hur jag ska uttrycka mig, säger han.

Hur påverkar beslutet er i styrelsen, ni har ju flaggat för att ni lägger av 2016?

– Ja, om inget hade hänt då så tänkte vi lägga av. Men ett sådant här besked gör att vi nu ser att det faktiskt kan bli något av det här, säger han.

I en flytt av Röda magasinet, som det officiellt heter, ingår också en flytt av ryttartorpet. Finansieringen är redan klar. Westman Wernerska stiftelsen har avsatt 15, 8 miljoner till detta ändamål.

– Hoppas bara att det räcker. Att frågan har dragit ut på tiden har inte precis gjort det här billigare, säger Hans Zettby.

Han påpekar att 2009 beräknades en flytt kosta nio miljoner. Ett beslut som alltså ändrades till 15,8 miljoner 2013.

Lika glad över beskedet är förre stadsantikvarien Gunnar Elfström som är den som ansvarat för en försvarlig del av kommunens skriftväxling med länsstyrelsen.

– Så roligt, vilken nyhet, säger han när Corren ringer och berättar om domslutet.

Efter Riksantikvarieämbetets yttrande för några veckor sedan – där de gick på kommunens linje – sa han att han fann det otroligt att Förvaltningsrätten skulle gå förbi RA. Det visade sig att han fick rätt.

– Ja, all saklighet talar för beslutet att man ska få flytta byggnaden. Det känns bra, säger han.

Tror du att länsstyrelsen kommer att överklaga?

– Det har jag ingen kommentar till.

Jan Persson, enhetschef på avdelningen för kultur och samhällsbyggnad på länsstyrelsen, kan inte säga något om domen.

– Vi har faktiskt inte sett domen än och innan vi läst den kan vi förstås inte kommentera, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om