Axel Jansson går tredje året på affärsjuristprogrammet på Linköpings universitet. I somras hörde han talas om gatujuristerna i Stockholm, en samling juriststudenter som hjälper hemlösa och utsatta en gång i veckan, och tyckte att det var något som borde finnas även i Linköping. Han började med att fråga Ingrid Arnesdotter, professor på utbildningen, om hon tyckte att han och hans studiekamrater var kompetenta nog att ge rådgivning.
– Hon tyckte att det var en bra idé. Sen pratade jag med Stadsmissionen som visste att det fanns på andra orter och velat att någon skulle ta tag i det, berättar han.
För ett par månader sedan ställde han sig inför klassen och frågade vilka som var intresserade av att ingå i gruppen. Nu är de tolv studenter från andra och tredje året på affärsjuristprogrammet, och har valt att kalla sig Linköpingsjuristerna. På måndag kommer de till Stadsmissionens husmöte för att informera om upplägget, och med början 10 februari kommer de att finnas på Stadsmissionen varje tisdagkväll klockan 17-20 för att hjälpa dem som behöver det.
– Det kan handla om enkla saker som att förklara myndighetsbeslut och vem man ska vända sig till i olika sammanhang. Det kan också handla om vad man har rätt till som hyresgäst, eller familjerättsliga frågor. Alla som har ett behov är välkomna. Det kan vara EU-migranter eller ensamstående mammor som inte har en krona över, säger Axel Jansson.
Stadsmissionen har tryckt på hur viktigt det är med språkkunskaper, och de tolv studenterna kommer att kunna ge rådgivning på runt tio olika språk. För mer komplicerade fall har de upparbetat kontakt med en mer erfaren advokat som lovat hjälpa till.
– Vi planerar att rekrytera två socionomstudenter också och har inlett samarbete med Röda korsets ungdomsförbund. Det känns bra att ha tillgång till dem med mer erfarenhet av samhälleliga problem också, säger Aniss Beni-azza, som också går tredje året.
Latipha Haidara går andra året på affärsjuristprogrammet, och tvekade inte att hoppa på projektet.
– Det är bland annat därför jag har valt att läsa till jurist, för att kunna använda mina kunskaper till att hjälpa människor som är utsatta, inte känner till sina rättigheter eller inte kan språket. Det är en bra erfarenhet också, att få använda sina kunskaper i praktiken och inte bara läsa i böcker, säger hon.
Elma Nikovic, som går sjätte terminen håller med.
– Vi har kunskapen, de behöver hjälpen och det här är utvecklande för oss. Det är verkligen win-win, säger hon.
– Jag kommer från ett område där många inte är så priviligierade. Jag känner att jag har en skyldighet att hjälpa till när jag ändå har kunskapen, säger Aniss Beni-azza.