Studenterna är tillbaka i stan

Den bästa tiden i livet. Så beskriver många sin nolleperiod på universitetet. Men bakom mottagningen av de nya studenterna ligger mycket hårt arbete.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-08-23 22:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är studentkårerna och sektionerna med faddrarna som gör en stor del av jobbet med att få de nya studenterna att känna sig välkomna. Ny kårordförande på Linköpings teknologers studentkår Lintekär Erik Claesson. Han tänker så här:

– Det ska vara en rolig tid för alla. När jag kom ny som student vid Linköpings universitet så blev mina faddrar som en mamma för mig. Jag kände mig väldigt förvirrad och det var nyttigt att ha någon att få stöd av.

Under nolleperiodens två veckor läser teknologerna med lite lägre tempo. Kårerna Stuff (filosofiska fakulteten med utbildningsvetenskap) och Consensus (medicinska) har också aktiviteter för nya studenter vid terminstart. Under den tiden syns fadderierna i sina dräkter, traditionerna är djupa även om LiU inte funnits i hundratals år.

– Vi ordnar stadsvandringar i Linköping, olika tävlingar och pluggkvällar. Några grupper har varit ute på hajk tillsammans. Vi vet att vi är duktiga på mottagning vid LiU. En bekräftelse på det är att andra högskolor hämtar inspiration från oss, säger Alfred Axelsson, mottagningsansvarig på Lintek.

Det är viktigt att lära känna varandra och få ett kontaktnät.

– Ja, man kanske inte ens har en lägenhet när man kommer hit. Då kan det vara bra att få kontakt med andra studenter som kan hjälpa till, säger David Blomgren, kommunikatör på Stuff.

Givetvis blir det en hel del fester också. Alkoholintaget bland studenter vid svenska universitet har minskat de senaste åren. Det är något som kårerna arbetat med under lång tid.

– Vi har regler om hur starka drycker som får serveras och om att det alltid ska finnas nyktra faddrar på festerna. Vi samarbetar med Studenthälsan på LiU kring många av de här frågorna. Det ska alltid vara okej att dricka så lite man vill, säger Linnéa Lundström, studiesocialt ansvarig på Stuff.

Färskt i minnet ligger fortfarande den uppmärksammade händelsen i våras, då en student lämnade en stor fest på Campusområdet och senare hittades drunknad på golfbanan intill.

– Han är fortfarande oerhört saknad. Det är förstås så att vi allra helst hade velat ha honom här nu när allt drar i gång igen. Men så är det tyvärr inte. Vi måste fortsätta att göra nolleperioden till något bra för alla nya studenter som kommer hit, säger Erik Claesson.

Har ni förändrat något?

– Vi har inte gjort några stora förändringar. Vi har bra rutiner. Men vi för samtidigt en dialog med universitetet om vad vi kan göra bättre, säger Linnéa Lundström.

Jonas Blom är studiesocial kontaktperson på Studenthälsan vid Linköpings universitet. Han berättar att dödsfallet i våras inte har betytt några stora förändringar i policyer kring fester och aktiviteter.

– Däremot har vi planerat in diskussioner kring alkohol och droger på våra regelbundna träffar med kårerna. Om det sedan leder till förändring i våra arbetssätt eller policydokument återstår att se, säger Jonas Blom.

De befintliga riktlinjer för aktiviteterna uppdateras regelbundet. Studenthälsan lägger tungvikten på ett bredare budskap:

– Om att vara goda förebilder. När man gör ett arrangemang under exempelvis nolleperioden så ska man utgå från grundsyftet: Att studenterna ska lära känna varandra och ha roligt på ett sätt så att alla kan delta utan att känna sig tvingade. Har man det med sig när man funderar på hur en aktivitet ska genomföras så blir det oftast inte så svårt.

Alkohol under Nolleperioden

Detta är en del av mottagningspolicyn, framtagen av LiU och studentkårerna.

Arrangörerna ska följa de av kommunen uppsatta regler kring utskänkning samt svensk lag.

Vatten ska alltid erbjudas kostnadsfritt i samband med alkoholservering.

Det ska alltid vara enkelt att välja ett alkoholfritt alternativ och de alkoholfria alternativen ska presenteras på ett synligt och positivt sätt. Minst ett av de alkoholfria alternativen ska vara billigare än de alkoholhaltiga, vatten räknas inte i detta avseende.

Alkoholen ska inte vara ett nödvändigt inslag i anordnade aktiviteter - det ska alltid vara accepterat att vara nykter på ett arrangemang.

Första kvällen under mottagningen ska vara alkoholfri för att visa på att mottagningens huvudsyfte inte är alkoholdrickande.

Arrangemang där arrangören står för utskänkning av alkohol får ingen dryck starkare än 4,5 volymprocent säljas utan särskilt tillstånd från studentkåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om